Polské doly ničí koronavirová nákaza. Dvanáct z nich zastavilo těžbu

Důl Jas-Mos

Důl Jas-Mos Zdroj: Viktor Mácha

Důl Makoszowy
Důl Jas-Mos
Důl Makoszowy
Důl Staszic
Důl Zofiówka
15
Fotogalerie

Kvůli rychlému šíření nákazy mezi horníky ve Slezsku na jihu Polska se na tři týdny zastavila těžba uhlí ve 12 dolech. Slezsko je nejpostiženějším polským regionem s téměř deseti tisíci nakaženými lidmi. Podívejte se do nyní uzavřených lokalit pohledem industriálního fotografa Viktora Máchy.

V Polsku se v roce 2018 vytěžilo 86 procent veškerého černého uhlí v EU a bylo s jasným náskokem na čele producentů černého uhlí v unii před Českou republikou a Německem.

 „Posledních pár let ale Polsko zažívá dobu velkého útlumu. Doly z obydlených oblastí Horního Slezska rapidně mizejí a těžba se přesouvá na periferie,“ říká industriální fotograf Viktor Mácha s tím, že polské šachty dokumentuje přes deset let.

Pandemie koronaviru, která silně zasáhla i stále činné doly na předměstích, může být podle něj pomyslným hřebíčkem do rakve polského hornictví. „Polsko je v současné době evropská uhelná velmoc. Otázkou nyní je, na jak dlouho,“ říká Mácha. „Je to každým rokem smutnější a smutnější cesta. Lesy těžních věží mizejí,“ dodává.

Od začátku dubna Polsko již pětkrát zaznamenalo denní přírůstek přesahující 500 nových případů koronaviru. Doposud vůbec nejvyšší nárůst zaznamenala země v pondělí 8. června, kdy dosáhl 599 případů, o den dříve jich bylo 575.

Od začátku epidemie se v zemi s přibližně 38 miliony obyvateli nakazilo 27 160 lidí, z nichž 1166 zemřelo. Nejpostiženějším regionem je Slezsko s téměř deseti tisíci případy. Zhruba pětina ze všech případů v Polsku připadá na horníky.

Stát se snaží havířům pomoci. Místopředseda vlády Jacek Sasin v pondělí oznámil, že horníci ze zavřených dolů, z nichž dva patří státní společnosti Jastrzębska Spółka Węglowa a deset další státní firmě Polska Grupa Górnicza, dostanou výplaty v plné výši.

Podobně se také v České republice koronavirus rozšířil mezi zaměstnanci Dolu Darkov v Karviné a jejich blízkými. Nyní se tam uhlí netěží a dělají se jen práce nezbytné pro zajištění bezpečného chodu dolu.

Podívejte se na další industriální fotografie Viktora Máchy