Pomohli uklízet sníh. Město jim odpustí platby za zábor chodníků

Jedni se radují z bíle vyhlížejícího města, jiní mají už sněhu a mrazu po krk. Letošní zima je výjimečná i v Kladně.

Husté sněžení v minulých dnech „zaválo“ Kladno natolik, že primátor Dan Jiránek vyzýval v rádiu obyvatele města, aby raději zůstali doma a nevycházeli. Hrozilo, že by si na neuklizených chodnících a silnicích mohli ublížit, nebo se brodili závějemi. Věděl, že ač je od začátku roku město za úklid chodníků zodpovědné, není v jeho silách zákonu dostát.
Většina majitelů rodinných domků a obchodů proto vzala vlastní hrabla, lopaty a košťata a před svým „prahem“ si pravidelně uklízela. Nyní se jim chce vedení města za pomoc „odvděčit“. Připravuje vyhlášku, v níž by majitelé domů nemuseli platit za zábor veřejného prostranství například při opravách domů, a to po dobu maximálně dvou měsíců. „Myslím, že za tu dobu se dá fasáda zvládnout,“ říká Jiránek, který si je vědom, že bez pomoci obyvatel by město kalamitu nezvládlo.
„Bydlím v rodinném domku, sníh uklízím, i když jsem sama. Vím, že by to mělo dělat město, ale není možné, aby to zvládlo,“ míní důchodkyně Jaroslava Mňuková. Pomoc městu, v němž více než sedmdesát let žije, bere jako samozřejmost. „Jsme za to rádi a děkujeme,“ dodává primátor.
Úlevu chystá město i pro podnikatele, kteří mají restaurace, kavárny a cukrárny. Ti by zase platili symbolickou částku za pronájem zahrádek a předzahrádek. Novou vyhlášku mají zastupitelé projednat na nejbližším zasedání, platit by mohla od března.

Sníh plní už třetí místo

S tak velkou sněhovou nadílkou nemají Kladenští mnoho zkušeností. „Při klasické zimě nám stačí sníh odvézt ke krematoriu, kam se vejde takzvaný desetiletý sníh,“ říká Dan Jiránek. Letošní zima je výjimkou. Lokalitu u krematoria zaplnili pracovníci Městského podniku služeb Kladno sněhem už před týdny, pak ho auta vozila do bývalé obalovny.
„I ta je ale plná, takže nyní vozíme sníh z pěších zón a některých slepých ulic k jednomu z podnikatelů do Poldovky. Z toho je patrné, že tolik sněhu mohlo být ve městě před třiceti až čtyřiceti lety,“ domnívá se Jiránek. Ani přesto bílé kopice z centra a ostatních čtvrtí neubývají.
Zasněžené kopce Sítenského údolí už mají sice vyježděné koleje od bobů a saní, ne vždy se ale kladenské děti dostanou ven. V případě, že klesne rtuť teploměru pod minus deset stupňů, procházka ve školce odpadá.
„Pokud je mráz přes deset pod nulou, ven vůbec nechodíme a máme náhradní program. I při menších teplotách jsou ale procházky kratší, protože děti jsou častěji prokřehlé nebo promočené od sněhu,“ vysvětluje zástupkyně ředitelky Dvacáté mateřské školy Dagmar Numerátová. Zároveň tvrdí, že v současné době s dětmi raději nechodí ani do lesa. „Stromy jsou zasněžené, bojíme se, aby se neulomila větev nebo na děti nespadl namrzlý sníh,“ dodává.

Lesy jsou bezpečné

Příměstské lesy kolem Kladna jsou podle Františka Davídka z Lesní správy Nižbor zatím bezpečné a není nutné do nich lidem zakazovat vstup. „Sníh z většiny stromů spadl dolů na zem, takže na nich téměř nic není. Současné mrazivé počasí navíc lesu svědčí. Teprve kdyby teploty klesly pod mínus čtyřicet stupňů jako v roce 1929, byl by problém. Tehdy stromy uvnitř popraskaly,“ říká lesní správce. Potíže nemají ani zvířata.
Pod větším dohledem jsou nyní i bezdomovci a lidé, kteří žijí osamoceně na okraji města. Strážníci kontrolují, zda jsou v pořádku a nehrozí jim omrzliny. „V případě potíží je předají zdravotníkům,“ konstatuje mluvčí Městské policie v Kladně Olga Pípalová.
Mrazivé počasí si v Kladně vyžádalo dosud dvě oběti. Dvaašedesátiletý muž pravděpodobně zkolaboval a blízko nebyl nikdo, kdo by mu pomohl. Stejný osud potkal ještě před vánočními svátky ženu z Tachovska, zřejmě bezdomovkyni.
Lidem bez přístřeší nabízí pomoc úředníci sociálního odboru magistrátu, kteří je vyšlou na místní pobočku Českého červeného kříže. Tady se mohou ohřát, dostanou čaj, případně polévku a chléb. „Využívají toho. Přijdou se vykoupat, obléknout, dostanou teplou polévku,“ potvrzuje službu ředitelka kladenské pobočky Českého červeného kříže Stanislava Klicmanová-Maříková.
Často se podle ní ptají i na bydlení, to jim však organizace zajistit nemůže. „V našem domě je azylový dům pro matky s dětmi, jiné prostory, které bychom mohli nabídnout, nemáme,“ vysvětluje.

Zima se prodraží

I kdyby letošní zima skončila už dnes, což se podle meteorologů nestane, městu i jejím obyvatelům se prodraží. Více peněz zaplatí za topení, za opravy silnic a domů. „V současné době čerpáme z peněz na zimní údržbu pro letošní rok. Pokud bude zima trvat ještě čtrnáct dní, peníze dojdou. A to ještě nevíme, kolik jich budeme potřebovat v listopadu a prosinci,“ varuje Jiránek.
Hůř na tom budou podle něj silnice, které trhají střídající se teploty. vodovodní potrubí a také budovy. „Problémem jsou nejen utrhané okapy, které nezvládly enormní sněhovou zátěž, ale sníh vítr zafoukal i do míst, kam se voda běžně nedostane. Až roztaje, promáčí zdi,“ obává se.
Ještě větší škody může napáchat obleva. Ne ta klasická, kdy sníh mizí postupně, ale spojená s vydatným deštěm. To by se pak z kladenského kluziště mohl stát nový rybník. A nejen z něj.