Rover Perseverance se dal do pohybu. Na Marsu ujel několik metrů

Vpřed! Perseverance v rámci testování ujelo prvních pět metrů na Marsu

Vpřed! Perseverance v rámci testování ujelo prvních pět metrů na Marsu Zdroj: NASA/JPL-Caltech

Povrch planety Mars z pohledu roveru Perseverance
Povrch planety Mars z pohledu roveru Perseverance
Povrch planety Mars z pohledu roveru Perseverance
Povrch planety Mars z pohledu roveru Perseverance
Povrch planety Mars z pohledu roveru Perseverance
41
Fotogalerie

Další významný milník na povrchu planety Mars má za sebou vozítko Perseverance. Na svém twitterovém účtu uvedlo, že v rámci testování ujelo prvních pět metrů. Rover Perseverance, který je na Marsu od 18. února 2021, už také začal Zemi zásobovat pozoruhodnými fotografiemi z místa jeho přistání. Snímky pocházejí z kráteru Jezero, kde rover pátrá po důkazech někdejšího života. Americká kosmická agentura NASA také dále zkouší jednotlivé funkce vozítka, aby mohlo naplno zahájit pohyblivou fázi své planetární mise.

„I’m on the move!“. Takový vzkaz uvedlo dnes na svém oficiálním twitterovém účtu vozítko Perseverance. Inženýři NASA již dříve úspěšně vyzkoušeli pohyblivé rameno Perseverance a otáčení kola. Vozítko tento test zaznamenalo a jeho výsledky se pochlubilo i na oficiálním twitterovém účtu. 

Mise Mars 2020 začala loni 30. července startem rakety Atlas V z floridského mysu Canaveral. Vozítko Perseverance, v překladu Vytrvalost, putovalo k Marsu přes šest a půl měsíce rychlostí 2,5 kilometru za vteřinu. 

Perseverance, jehož plánovaná provozuschopnost je jeden marsovský rok, tedy 687 pozemských dnů, dostalo čtyři vědecké cíle. Prvním je najít prostředí, jenž mohlo v minulosti podporovat mikrobiální život, a druhým hledat známky někdejšího možného života v takových prostředích – zejména v horninách, o nichž se ví, že mohou zachovávat stopy života.

Třetím úkolem dosud největšího a nejsofistikovanějšího vozítka pro průzkum Marsu je vyvrtávat vzorky hornin a půdy. Ty se pak uloží do zapečetěných kovových trubic, jež by měly příští mise přepravit k podrobné analýze na Zemi.

Čtvrtým cílem projektu je příprava pilotovaných výprav na rudou planetu, přesněji testování techniky využitelné při těchto misích. Týká se to například ověření postupu výroby kyslíku z atmosféry Marsu a nalezení jiných možných zdrojů, například podzemní vody. Součástí čtvrtého cíle je také zdokonalení techniky přistávání, získávání informací o počasí, prachu a dalších podmínkách prostředí, které mohou působit na astronauty žijící a pracující na Marsu.

Při volbě místa přistání zvolila NASA kráter Jezero proto, že se tam podle předpokladu vědců před 3,5 miliardy let nacházela voda. To je také důvod, proč by se právě tam mohly uchovat stopy někdejšího života.

Podívejte se na úspěšné přistání vozítka Perseverance a radost ve středisku NASA: