Pračep, Granát a archivní snímky. Připomeňte si historii druhého největšího českého pivovaru

Koňskou sílu postupně nahrazovala technika. Svoji první automobilovou cisternu zakoupil pivovar v roce 1962. S objemem 33,58 hektolitru sloužila pro zásobování největších odběratelů.

Koňskou sílu postupně nahrazovala technika. Svoji první automobilovou cisternu zakoupil pivovar v roce 1962. S objemem 33,58 hektolitru sloužila pro zásobování největších odběratelů. Zdroj: Státní oblastní archiv v Praze

V 19. století byli Češi stále považováni za občany druhé kategorie. Našli však chytré řešení, jak to změnit. Začali dávat dohromady své skromné úspory, a tak vytvořili kapitál, se kterým se mohli společně pustit i do velkých českých podnikatelských projektů. Jedním z se v roce 1869 stal Akcionářský pivovar na Smíchově.
V roce 1891 byla úředně zaregistrována první značka smíchovského pivovaru. Na přelomu tisíciletí si pivovar nechal zapsat hned několik ochranných známek, například Smíchovský prapramen nebo Pračep. Uchytil se název Akcionářský pivovar na Smíchově.
Na sklonku srpna 1869 vyšel v novinách inzerát, který svolával první valnou hromadu pivovaru. Ta se uskutečnila v legendárním hostinci U Zlatého anděla, která stávala na hlavní smíchovské třídě v místech, kde je dnes obchodní centrum.
Jeden z otců zakladatelů pivovaru, továrník Kohout. Podnikatel tělem i duší, jeho smíchovská továrna vyráběla zemědělské stroje a taky legendární velocipedy. Byl také dlouholetým předsedou Občanské besedy.
Na fotografii zaměstnanců z roku 1906 nechybí Michael Trnka (ten úplně vpravo za lopatou), který se stal nejdéle sloužícím vrchním sládkem v historii pivovaru. Když začínal, nepatřil pivovar ani mezi dvacet největších v monarchii. Když v roce 1906 odcházel, byl to druhý největší pivovar Rakousko-Uherska.
30
Fotogalerie

Smíchovský pivovar letos slaví 150 let od svého založení. Vznikl z podnětu českých „aktivistů", kteř se chtěli vymezit vůči německé nadřazenosti v Rakousku-Uhersku. Připomeňte si minulost pivovaru na historických snímcích.

V 19. století byli Češi stále považováni za občany druhé kategorie. Našli však chytré řešení, jak to změnit. Začali dávat dohromady své skromné úspory, a tak vytvořili kapitál, se kterým se mohli společně pustit i do velkých českých podnikatelských projektů. Jedním z nich se v roce 1869 stal Akcionářský pivovar na Smíchově.

První várka piva byla na Smíchově uvařena dva roky po té, co padlo rozhodnutí o založení pivovaru, tedy roku 1871.  Ochrannou známku Staropramen si nechalo vedení zaregistrovat v roce 1911. 

Prohlédněte si fotogalerii:

V roce 1891 byla úředně zaregistrována první značka smíchovského pivovaru, posléze na přelomu tisíciletí si pivovar nechal zapsat hned několik ochranných známek: například Smíchovský prapramen nebo Pračep. Pro celý podnik se uchytil název Akcionářský pivovar na Smíchově.

Během socialismu byl pivovar státním podnikem. Pivem zásoboval zejména Prahu a nejbližší okolí.