Praha 22 realizuje unikátní model spolupráce s developery

Každá pražská městská část, která má na svém území volné pozemky určené pro výstavbu, obvykle čelí nájezdu značného počtu developerů toužících po těchto pozemcích. Pokud je získají a žádají o stavební povolení, jsou ochotni místní radnici naslibovat hory doly. Když mají povolení ke stavbě v ruce, na své sliby většinou rychle zapomínají.

Radnice v Praze 22 se rozhodla jít jinou cestou a přiměla developery k pomoci s veřejně prospěšnými investicemi. Praha 22 se rozkládá na jihovýchodním okraji hlavního města, patří mezi největší pražské městské části a kromě centra - Uhříněvsi - ji tvoří Pitkovice a Hájek. Do správního obvodu dále patří Benice, Kolovraty s Lipany, Královice a Nedvězí. Počet obyvatel Prahy 22 je podle jejího starosty Milana Collera poněkud nejasný. Oficiálně se totiž hovoří o zhruba 8,5 tisících obyvatelích, neoficiálně to může být až kolem 14 tisíc.

„K trvalému pobytu se k nám totiž z nejrůznějších důvodů nepřihlašují ti lidé, kteří se stěhují do nových projektů. To je velký nešvar, protože přerozdělování výnosů z daní stále funguje podle počtu přihlášených obyvatel a my kvůli tomu přicházíme ročně o značné částky,“ stýská si starosta. Ten rozpočtovou ztrátu danou tímto trendem vyčísluje až na 50 milionů korun. „Nevíme, co s tím. Jedinou šancí je třeba to, že ve školkách přijímáme pouze děti přihlášených rodičů. Snažíme se přesvědčovat, ale to nepomáhá,“ pokračuje Milan Coller.

#####Uhříněves – místo bydlení zaslíbené

Přitom uhříněveská radnice potřebuje každou korunu na rozsáhlé investice, které během posledních let změnily tuto městskou část k nepoznání. „Pokud jde jen o projekty financované z rozpočtu městské části, postavili jsme dva domy s pečovatelskou službou, novou školní jídelnu, novou služebnu státní a městské policie, lékařský dům, zrekonstruovali jsme divadlo,“ připomíná Milan Coller jen některé z velkých investic. Další miliony korun si vyžádala infrastruktura, především investice do nových chodníků a nových komunikací. Centrum Uhříněvsi se za poslední roky změnilo k nepoznání.

Městské peníze jdou i na opravy zastaralého bytového fondu. Soukromí developeři investují zejména do nových bytových projektů, kterých za poslední dobu vzniklo na území Prahy 22 celá řada a další se ještě staví. „S výstavbou nových bytů, a tedy i zvýšením počtu obyvatel úzce souvisí i nutnost investovat do občanské vybavenosti. My jsme se vydali jedinou možnou cestou, a to takovou, že jsme pro developery vymysleli klíč k výpočtu určitého příspěvku na investice městské části,“ informuje dále starosta Prahy 22.

Podle Milana Collera není možné, aby developer přišel na radnici pouze, když potřebuje stavební povolení, to dostal, zrealizoval svůj projekt a zapomněl na to, že vzhledem k vyššímu počtu obyvatel má obec problémy s kapacitou školek, že chybí komunikace k jeho projektu. „Rozhodli jsme se proto vytvořit takový model, na jehož základě nám každý developer bytového projektu odevzdá do městské kasy přibližně 28 tisíc korun na jeden postavený byt. Tato částka nám pak pomůže s rozšířením kapacity školky nebo s jinou nutnou veřejně prospěšnou investicí,“ zdůraznil Milan Coller.

#####Developeři přispívají na veřejně prospěšné projekty

Takto získané peníze také pomáhají městské části získávat dotace například z rozpočtu hlavního města Prahy. „Pokud například potřebuji od magistrátu dotaci na výstavbu komunikace a investiční náklady dosahují částky 150 milionů korun, je moje vyjednávací pozice daleko silnější, když si dokážu třeba třetinu nákladů sehnat sám a požaduji dotaci ve výši pouze dvou třetin požadované částky,“ popisuje starosta Prahy 22 konkrétní příklad. V této souvislosti znovu připomíná, že Praze 22 chybí ročně minimálně 50 milionů korun, která by dostala za zde bydlící, ale nepřihlášené občany.

Developeři se podle Milana Collera zejména z počátku realizace nového modelu spolupráce městské části a soukromých investorů obávali, ale nyní zjišťují, že se jim jejich projekty mnohem lépe prodávají, kdy mají zajištěnu jejich dopravní obslužnost, když mohou nabídnout kompletní a dostatečně kapacitní občanskou vybavenost. „Podobná spolupráce nám už funguje několik let, teď ji trochu zbrzdila krize. Žádný developer nám zatím pomoc neodmítl, s některým jsme se dohodli za pár hodin, s některým třeba až za několik dnů,“ připomíná Milan Coller. O dobrém vztahu uhříněveské radnice a podnikatelů svědčí i to, že Městská část Praha 22 letos zvítězila v soutěži „Město pro byznys 2009“, kterou vyhlašuje týdeník Ekonom.

#####Radnice nechce další projekty za každou cenu

Také v přístupu k dosud nezastavěným rozvojovým lokalitám na území Prahy 22 zaujímá zdejší radnice poněkud netradiční postoj. Brání se totiž jejich zástavbě za každou cenu, vidí za tím totiž také další problémy spojené s dalším nárůstem počtu obyvatel. „V minulých letech tady byl obrovský boom výstavby, nyní se snažíme tento boom trochu brzdit. Nějaké rozvojové lokality tady ještě máme, rozhodně je nechceme zastavět za každou cenu,“ připouští Milan Coller. Podle jeho slov by totiž další výstavba mohla navýšit počet obyvatel Prahy 22 až na 25 tisíc, což je pro dnešní infrastrukturu naprosto nezvládnutelné.

#####Radnice chystá unikátní projekt vzdělávacího komplexu

Jak už bylo řečeno, radnice Prahy 22 investovala v posledních letech do celé řady veřejně prospěšných projektů, nyní se chystá na budování nových místních komunikací. V hlavách místních zastupitelů ale pomalu zraje projekt, který zatím nemá v historii Uhříněvsi obdobu. Podle rychlosti, jakou přibývá počet obyvatel Prahy 22, totiž pomalu, ale jistě přestává stačit kapacita místních základních devítiletých škol. Radnice proto uvažuje o výstavbě školy nové, respektive hned tří škol najednou. „Chceme postavit tři základní devítileté školy, které budou postaveny tak, aby je bylo možné podle potřeby jednoduše přebudovat na školu střední, která nám stále citelněji chybí,“ popisuje starosta Milan Coller.

Součástí komplexu budou i sportoviště. Praha 22 má momentálně příslib od soukromého vlastníka pozemků pro realizaci projektu, že je převede do vlastnictví městské části. Největším problémem bude sehnat finanční prostředky, výše investice se odhaduje na 300 až 350 milionů korun. Milan Coller opět spoléhá na částečnou pomoc soukromých investorů a na dotaci od pražského magistrátu. Umístění tří škol na jednom místě ušetří náklady na dopravu dětí, nutné třeba bude vystavět pouze jednu kotelnu. „Spoluprací se soukromými investory můžeme získat například polovinu prostředků, žádat o pouze poloviční dotaci se nám už bude lépe,“ dodal starosta Prahy 22.