Praha pozvala diváky zpět do divadel pomocí virtuální reality

Hamleti při natáčení.

Hamleti při natáčení. Zdroj: Brejlando

Hamleti při natáčení.
Brejlando.
3
Fotogalerie

Některá divadla již sice částečně otevřela svá hlediště, ale pražský magistrát společně se skupinou Brainz Studios nabízí těm, kteří mají zájem sledovat představení doma unikátní službu Brejlando. Ta divákům díky speciálním brýlím nabízí experimentální divadelní zážitky ve virtuální realitě.

Pomocí nejmodernějších technologií a zapůjčených brýlí může každý  sledovat představení úplně nového úhlu - přímo z jeviště, z těsné blízkosti herců. Služba má divadlům a jejich fanouškům pomoci překonat náročnou dobu omezeného fungování. Iniciátoři ale zároveň věří, že zakládají nový mezinárodní trend, který se může stát trvalou součástí nabídky divadel.

„Virtuální realita skýtá nekonečné možnosti, jak diváka přenést prakticky kamkoliv a dát mu pocit, že se veškeré dění odehrává kolem něj a jenom pro něj. Proto jsme za Prahu spojili své síly s kreativní skupinou Brainz Studios, českou špičkou přes tyto technologie, a v projektu Brejlando dáváme nový rozměr skvělému kulturnímu obsahu našich městských divadel,“ uvádla radní Třeštíková.

Unikátnost Brejlanda spočívá především ve způsobu, jakým je divadelní inscenace pro virtuální realitu natočena. „Není to on-linový přenos divadelního představení, ale inscenační experiment ve virtuální realitě. Je to opravdu nová forma zážitku, respektive přenosu informace i energie mezi hercem a divákem. V každém představení se snažíme najít speciální klíč pro jeho převod do nového a doposud nepříliš prozkoumaného média, které nabízí spoustu zajímavých příležitostí,“ popisuje Petr Hanousek, VR režisér a kreativní producent Brejlanda.

Brejlando odstartovalo záznamem Hamletů režiséra Jana Mikuláška z Divadla Na zábradlí s Petrem Čtvrtníčkem, Janou Plodkovou, Jiřím Vyorálkem, Jakubem Žáčkem a dalšími herci a Perníkovou chaloupkou divadla Minor (režie Jakub Vašíček, Tomáš Jarkovský), s Petrem Stachem a Monikou Načevou.