Příliš mnoho záhad, říká scenárista trilogie

Před čtyřmi lety se pověst o Ďáblově bibli stala námětem televizní trilogie režiséra Jiřího Stracha Ďáblova lest.

Autorem scénáře je ostravský záhadolog Arnošt Vašíček. Studiu pozoruhodné knihy se věnuje již řadu let.

„Je opravdu zahalená tajemstvím. Už samotný její vznik. I když by napsání 632 stran muselo jednomu člověku trvat nejméně dvacet let, písmo je podivuhodně stejné, jako by opravdu vznikla ve velice krátké době. O autorovi se nic neví. Není ani jasné, odkud podlažičtí benediktýni získali vzácné texty, které jsou kromě bible do manuskriptu zařazeny. A proč je uvnitř knihy přes celou stranu namalován obraz pekelníka. Ten je navíc velmi zvláštní, protože vůbec neodpovídá tehdejšímu zpodobňování démonů,“ tvrdí Vašíček.

Podle něj se na vedlejší stránce pravděpodobně nacházel i nějaký text. „Jenže stránku kdosi před staletími vyřezal. Není jasné proč. Určitě to nebyl žádný vandal. Benediktýni knihu považovali za osmý div světa a listovat jí mohl jen málokdo. Museli tedy mít velmi vážný důvod, když rukopis takhle poničili. Zajímavé také je, že hned za obrazem ďábla jsou zařazena kouzla a zaklínadla, ale zaříkávání proti pekelným silám tam chybí. Na jednu knihu až podezřele moc záhad najednou,“ říká scenárista.

A přidává dvě záhady, které prožil. „V roce 1994 jsem byl na ostrově Bali svědkem kouzla, při němž tamní šaman s pomocí malého chlapce dokázal najít ztracenou věc. O řadu let později jsem zjistil, že v Ďáblově bibli je popsáno naprosto stejné kouzlo. Všechny detaily se neuvěřitelně shodovaly. Přitom Bali a Čechy dělí desetitisíce kilometrů. A další paradox. Už dva roky před tím, než archeologové vyrazili do Podlažic, jsem si pro scénář vymyslel, že na místě kláštera objeví hroby. A oni je tam pak skutečně našli. Najednou se to všechno začalo naplňovat. Inu, jak se říká, klepejte a bude vám otevřeno. Když se něčím hodně zabýváte, občas máte štěstí, nějak se to semele a senzace je na světě,“ říká Vašíček.