Pritzkerova cena 2012: Cena pro půvab lidskosti

Čínská lidová republika drží světová prvenství v mnoha oblastech. O některých z nich se jen šeptá, o jiných se nemluví. Co však není třeba skrývat, je čínská náklonnost k moderní architektuře nejvyšší kvality, ať už importované, nebo z domácí produkce. Není proto divu, že laureátem letošní Pritzkerovy ceny byl vyhlášen čínský architekt Wang Šu a že letošní slavnostní ceremoniál proběhne na konci května v Pekingu.

Bronzová medaile, kterou spolu s finanční odměnou převezme nový vítěz slavné Pritzkerovy ceny, jakési Nobelovy ceny za architekturu, vznikla podle návrhu chicagského architekta Louise Sullivana, považovaného za „otce mrakodrapů“. Na jejím rubu se skví tři slova, jež po 2000 let uznává svět stavitelů za základní rysy svého umění - hodnota, solidnost a půvab. Z popudu majitelů řetězce Hyatt Hotels se sídlem v Chicagu, Jay a Cindy Pritzkerových, vzniklo ocenění, které mělo zviditelnit vliv světové architektonické obce na utváření našeho prostředí a stimulovat jeho kvalitu. Od roku 1979 volí každoročně mezinárodní odborná porota nadané jednotlivce, mezi nimiž v historii zazněla slavná jména, jako například sir Norman Foster (1999) nebo Zaha Hadid (2002). Do galerie uznávaných tvůrců, jejichž přínos světu byl zpečetěn prestižní cenou, v posledních letech předávanou současným prezidentem Hyattovy nadace Thomasem J. Pritzkerem, se letos zařadil osmačtyřicetiletý čínský architekt Wang Šu z ateliéru Amateur Architecture Studio.

#####Udržitelná architektura s kouzlem tradic

Malá kancelář nemusí vždy znamenat malý tvůrčí dosah. Přestože si v roce 1997 Wang Šu spolu s manželkou Lu Wenyu zvolili pro své nové studio usídlené v Chang-čou nezvyklý název, v žádném případě se jejich práce nenese v pejorativním duchu slova „amatérská“. Naopak vyjadřuje pozitivní kvality - spontaneitu, skromnost, řemeslnou zručnost a propojení s tradicemi místa i kultury. Spojení slov, které odkazuje spíše k ručně vypracovaným drobným dílům, však Wang Šu dovedl přenést i do měřítka nebývale rozsáhlého. Experimentální stavební techniky využívají přírodní materiály se stejnou samozřejmostí jako použité stavební prvky získané z demolic. Tradiční zvyk Číny používat zbytky budov zničených přírodními katastrofami k záplatování děr a dostavbě těch konstrukcí, které přežily zemětřesení nebo záplavy, dovedl do zcela jiného rozměru. Recyklované prvky vytvářejí neopakovatelný vzhled každé z budov, neuspořádaná freska dodává novým stavbám kouzlo věkovitosti i určité „domáckosti“, která si nehraje na vážnost a oficialitu. Naopak, chová se lidsky obyčejně a dává prostor jedinečnosti i s jejími chybami, což je obdivuhodným výrazem svobody v zemi za Velkou zdí.

Wang Šuovy stavby často působí na city člověka. Jak sám uvádí, víc než konstrukční dokonalost hledá přesný emocionální efekt, harmonické skloubení s okolím. Záměrem je dotknout se člověka a jeho citů, zařadit se do prostředí přirozeně „obnošeným“ vzhledem, a přitom zůstávat experimentátorem hodným titulu „moderní“ architekt. Stavby využívající dřevo, bambus, keramické dlaždice i tradiční čínské prejzy na prohnutých střechách působí stejným „tao“ dojmem jako čisté bílé formy minimalistických železobetonových konstrukcí kombinovaných se sklem. Právě kouzlo lidskosti spojené s odvahou být obyčejný i výjimečný zároveň vzbuzuje zvláštní sympatie s tvůrcem jménem Wang Šu. Podívejme se na přehlídku jeho tvorby.

*

Wang Šu, *1963

Rodák z Ujgurské oblasti Sin-ťiang sousedící s Mongolskem získal diplom z architektury na univerzitě Institute of Technology ve městě Nan-ťing. Roku 1997 založil vlastní kancelář Amateur Architecture Studio v Chang-čou. Svou prací často připomíná nutnost ohledů k životnímu prostředí, k uvážlivým demolicím velkých urbanistických oblastí kvůli vzniku nových zástaveb. Roku 2006 vyjádřil svůj postoj na Bienále architektury v Benátkách instalací sestavenou z 66 000 recyklovaných dlaždic.

Wang Šu je vedoucím profesorem architektury na Čínské umělecké akademii v Chang-čou. Roku 2011 se stal hostujícím profesorem na Harvard Graduate School of Design v Cambridgi, v Massachusetts. Získal mnoho mezinárodních ocenění, např. Holcim Award for Sustainable Construction in the Asia Pacific v roce 2005 nebo Zlatou medaili Francouzské akademie architektury v roce 2011.