Protěž vrací odpadní vodu do přírody

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner, E15

Čeští výzkumníci přispěli k podstatnému zvýšení kvality a ochrany podzemních vod. V rámci projektu Protěž řešili takzvané zasakování, tedy vypouštění vyčištěných odpadních vod do volné přírody. Díky němu se zadržuje voda v krajině, v suchých letních obdobích se méně ohřívá a zvyšují se zásoby podzemních vod – současně však hrozí riziko kontaminace.

„Zasakování přečištěných odpadních vod vždy představuje určitou zátěž pro životní prostředí,“ upozornila Zuzana Boukalová ze společnosti Gis-Geoindustry. Na výzkumu v obcích Řevničov a Horní Beřkovice se podílela spolu s kolegy z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka.

Nově nastavená kritéria zajistí takovou kvalitu podzemní vody, při které ji lze čerpat s velmi nízkými zdravotními riziky a s rozumnými náklady na čištění

Výzkumníci se snažili podrobně popsat procesy provázející zasakování vyčištěných odpadních vod do podzemí a sledovat jejich dopady. Podařilo se jim tak upřesnit nejvyšší přípustné limity nitrátů a nejrůznějších druhů pesticidů, které znečišťují podzemní vody.

Nově nastavené požadavky na odpadní vody vypouštěné do přírody zajistí takovou kvalitu podzemní vody, při které ji lze čerpat s velmi nízkými zdravotními riziky a s rozumnými náklady na čištění. Projekt Protěž probíhal tři roky a v rámci programu Alfa jej podpořila 9,4 miliony korun Technologická agentura České republiky.

Díky výsledkům projektu Protěž bude možné optimalizovat biologické čištění odpadních vod z malých zdrojů znečištění tak, aby pak při zasakování vyčištěných odpadních vod neúnosně netrpěla kvalita podzemních i povrchových vod a hlavně využívaných zdrojů podzemní vody, zdůraznila hlavní přínos předsedkyně technologické agentury Rut Bízková.

Kdo vyčistí odpadní vody?