První implantát pro pacienty s cukrovkou právě prochází klinickými zkouškami

První implantát pro pacienty s cukrovkou právě prochází klinickými zkouškami

První implantát pro pacienty s cukrovkou právě prochází klinickými zkouškami Zdroj: Shutterstock

Společnost ViaCite zahájila klinické zkoušky implantátu zvaného PEC-Direct. Ten by měl tělu dodávat buňky produkující inzulín, v důsledku čehož by si lidé trpící cukrovkou I. typu nemuseli každý den píchat injekce.

Každý implantát je velký zhruba jako kreditní karta a obsahuje buňky odvozené z buněk kmenových. Z těch se po cca 3 měsících zrání stanou speciální buňky pankreatu (slinivky břišní), označované jako beta – tedy přesně ty, které jsou u pacientů s cukrovkou I. typu ničeny imunitním systémem.

Implantát je umístěn těsně pod kůží a uvolňuje inzulín kdykoliv je to zapotřebí. Momentálně ho nosí dva jedinci, kteří se s dotyčnou nebezpečnou chorobou potýkají.

„Neomezený zdroj buněk produkujících lidský inzulín by byl na cestě k potenciální léčbě cukrovky významným krokem vpřed,“ komentoval to James Shapiro z University of Alberta v rozhovoru pro New Scientist.

Před touto klinickou studií byl PEC-Direct testován na 19 lidech, ovšem jen s omezeným množstvím buněk. Smyslem bylo zjistit, zda kýžené beta buňky skutečně vzniknou. Po úspěšných výsledcích začala další fáze.

Pokud i nadále vše půjde dobře, diabetici I. typu by v budoucnu museli pouze užívat imunosupresivní léky, které zajistí, že jejich organismy nové buňky neodmítnou. To by samozřejmě značně zvýšilo jejich pohodlí.