Pytláci loví snadněji. Dle zákona

Z pytlácké stezky už cesta do vězení nevede. Myslivci a rybáři nevěřícně kroutí hlavou.

S šípkovou nebo se zelím? Pytláci si mohou vybrat dle libosti. Od nového roku už je totiž nemusí trápit to, že za nezvladatelnou chuť na zvěřinu skončí ve vězení. Novela zákona nyní říká, že pytláctví je trestný čin, až když hodnota ulovené zvěře přesáhne pět tisíc korun. V opačném případě jde o přestupek. Ročně desítka případů Novela se samozřejmě nelíbí myslivcům ani rybářům, protože překročit danou hodnotu není prakticky možné.

„Třeba na chovnou hodnotu neexistují žádné tabulky. Vše se odvíjí od tržní hodnoty. Takže nad pět tisíc korun se myslivci nedostanou ani s upytlačeným jelenem. Natož se srnčí zvěří,“ říká jednatel Okresního mysliveckého spolku v Klatovech Pavel Martin. Novela současně nahrává i pytlákům, kteří spíš než na zvěřinu mají chuť na ryby. Těch je podle klatovské policejní mluvčí Dany Ladmanové ještě víc.

„Ročně máme zhruba desítku případů pytláctví. Ještě v loňském roce mohl pytlák skončit až na dva roky za mřížemi, teď mu hrozí jen peněžitý trest,“ vysvětluje policejní mluvčí. Během roku 2008 řešili policisté tři případy pytláctví, které byly nakonec kvalifikovány jako trestný čin. O rok později už takových případů bylo pět. Další ilegální lovci už se museli dostavit k přestupkové komisi.

Usilují o změnu

Rybáři i myslivci teď chtějí usilovat o změnu zákona, protože už v předchozích letech měli problémy s dokazováním pytláctví. Teď jsou v ještě horší pozici. „Když policie u někoho v autě najde načerno ulovenou zvěř neoznačenou plombou, těžko mu můžou dokazovat, že to udělal. Pokud u něj nenajdou zbraň, většinou pytlák vyhrává,“ zlobí se myslivec Jan Řeřicha.

„Navíc šikovný obhájce případ ještě uhraje v jeho prospěch,“ tvrdí advokát Miloš Zelenka. Hlídky myslivecké stráže nebo porybných nic neřeší. Jejich pravomoce nejsou takové, aby mohly zasáhnout proti stejně jako policisté.