Realitní firma bývalého ministra Pilipa je na pokraji úpadku

Realitní firma bývalého ministra financí Ivana Pilipa nemá peníze na úhradu závazků věřitelům. Na konci loňského roku podle Insolvenčního rejstříku dlužila 33,2 milionu korun. Pilip se zadlužil výstavbou luxusních bytů na nábřeží Vltavy v Praze 5. „Společnost se v posledních měsících snažila vyřešit svou kritickou situaci prodejem zbývajícího majetku, nicméně to se nepodařilo uskutečnit a tržní hodnota majetku je v tuto chvíli nižší než uznané závazky společnosti,“ napsal Pilip Městskému soudu v Praze.

„V kombinaci s celkovou situací na realitním trhu se tedy firma nachází v situaci, kdy jsou splněny podmínky úpadku,“ dodal někdejší šéf ministerstva financí. Na vině úpadku firmy Residence nábřeží je podle Pilipa odchod zahraničního investora v roce 2007, daňová povinnost vzniklá z přecenění majetku a insolvenční návrh z roku 2009. Tehdy ale soud návrh na prohlášení insolvence zamítl pro formální nedostatky.

Aktuální insolvenční řízení s Pilipovou firmou začalo na podzim 2011. Návrh tehdy podal Moravský peněžní ústav, kterému na konci loňského roku dlužila Residence nábřeží 11,5 milionu korun. Dalších 11,9 milionu společnost dluží státu na dani z příjmu, stavební firma Syner má u firmy pohledávku 1,1 milionu korun. Peníze dluží společnost také například realitní kanceláři Lexxus. Bývalý ministr a poté viceprezident Evropské investiční banky Pilip se v roce 2007 po návratu do Česka soustředil na realitní byznys. Bylo to v době boomu, kdy se ceny nejen luxusních nemovitostí šplhaly díky poptávce do neúměrných výšek. Pilip vlastní v Residenci nábřeží 90procentní podíl, zbytek má podle obchodního rejstříku Boris Mochnáč.

Dosud největší realitní firmou, která se v Česku od začátku hospodářské krize ocitla v úpadku, je stavitel výškových budov v Praze na Pankráci ECM Real Estate Investments. Její závazky se pohybují v řádu miliard korun. Od loňského podzimu se čeká na rozhodnutí insolvenčního soudce, jestli pošle ECM do konkurzu, nebo dá firmě šanci prostřednictvím reorganizace. Do problémů s vysokým zadlužením se v posledních letech dostalo také Orco, další z velkých developerských firem s centrem podnikání v Česku. Kvůli dluhům se firma nacházela přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. V květnu 2010 ale soud v Paříži schválil obchodní plán Orka, který zahrnuje splacení dluhu firmy do roku 2020.