Rekonstrukce domu výrazně ušetří provozní náklady

Oprava budov bývá často nákladnou záležitostí. Ušetří však až polovinu výdajů za vytápění. Pádným argumentem pro rekonstrukci postaršího objektu je jednoznačně razantní snížení jeho energetické náročnosti. A o to jde vždy na prvním místě.

Po zateplení pláště, výměně oken a dveří a dalších úpravách lze uspořit 30-60 procent nákladů na vytápění. Zateplovací systémy jsou přítomny na trhu již řadu let, přesto se stále zdokonalují. Alternativou ke klasickému tvrzenému polystyrenu se nyní stávají nové desky využívající odpadové sklo či kamennou minerální vlnu. Tyto progresivní materiály mívají výborné a zároveň univerzální vlastnosti nejen pro zateplení, ale též jako izolace proti hluku či vlhkosti. Například nová zateplovací fasádní deska FKD S od firmy Knauf Insulation má svůj základ v minerální izolaci a je vyrobena z přírodních materiálů, jako jsou sklo či kámen. Je určena pro novostavby i rekonstrukce rodinných, bytových a panelových domů. Tato tepelná, protipožární a akustická izolace propouští vodní páry a dům pod ní „dýchá“. Deska má velice nízkou tepelnou vodivost a i v létě zachovává příjemné klima uvnitř domu a brání přehřívání interiéru.

Dalším z těchto nových materiálů jsou nehořlavé desky z pěnového skla Refaglass společnosti Recifa vyrobené ze střepů recyklovaného obalového skla. Využívají se právě v případech, když se vyžaduje větší mechanická pevnost nebo odolnost proti trvalému působení vlhkosti, vyšších teplot či chemického zatížení. Izolace však může mít i podobu lehké foukané minerální vlny, jako třeba produkt Magmarelax společnosti IP Izolace Polná. Tato kamenná tepelná izolace je vyrobená tavením čediče a je protipožární, odolná proti chemikáliím, neabsorbuje vodu, nesléhá se, nehnije ani neplesniví. Dutinová izolace z magmatu se používá do výplní stropů, podlah a střešních šikmin a může být podle výrobce „nasazena“ i v nejobtížnějších podmínkách.

#####Izolovat lze za plného provozu budovy

Výhodou přitom je, že izolační práce se provádějí za plného provozu a místnosti tak není třeba vyklízet; k realizaci stačí jen několik otvorů napříč trámy. Aplikace probíhá z vozu zaparkovaného před objektem přímo na místo určení, takže nevzniká nepořádek, odpad a realizace je rychlá a čistá. Foukat lze do vzdálenosti až 100 metrů od stroje a do výšky přesahující 20 metrů. Běžný dům je takto zateplen již za tři hodiny. Uvedený systém lze použít pro veškeré druhy budov od rodinných po průmyslové, přičemž zateplením stropů hal či jiných firemních objektů dochází k úspoře tepla až o 30 procent. To při velikostech uvedených prostor znamená statisíce korun ročně. Tento systém umožňuje vytvářet i montované stropy a zateplovat je nafoukáním izolantu do jejich lehké a pevné konstrukce. Nezatěžuje tak dům hmotnými izolačními deskami. Dalším vylepšením tohoto systému je bílá ekologická verze minerální izolace Magmarelax Eco, která obsahuje pojiva nové generace. Namísto ropného základu využívá přírodní pojivo z rychle se obnovujících organických látek bez obsahu fenolů a akrylátů.

Ekologický charakter izolace výrazně zvyšuje vnitřní kvalitu vzduchu a přispívá k ochraně životního prostředí. Nový materiál se vyznačuje ekologickou výrobou díky její nižší energetické náročnosti, menší prašností, je bez zápachu a lépe izoluje. Spojení některých výhod zmíněných minerálních i polystyrenových izolací nabízí nová deska Baumit XS 022. Jde o materiál z modifikované fenolické pěny (PIR) vhodný zejména pro pasivní a nízkoenergetické domy vzhledem k vynikajícím tepelně-izolačním vlastnostem. Další použití se nabízí v případech, kdy je nutné dosáhnout předepsaných izolačních schopností s minimální tloušťkou zateplení. Jde tedy zejména o rekonstrukce staveb a jejich částí, jako jsou lodžie, balkonové a střešní konzoly, vikýře, atiky nebo sklepní prostory. Velkou předností je vysoká odolnost vůči ohni, neboť fenolické pěny jsou nehořlavé, nestékají, nesublimují a neuvolňují při požáru kouř a jedovaté plyny. Pevnost a mechanická odolnost je přitom srovnatelná s deskami z polystyrenu.

#####Několik typů zateplovacích omítek

Zateplovat lze také pomocí speciálních termoizolačních omítek s příměsí polystyrenu. Například Wärmedämmputz od Remmers je již v závodu míchaná suchá malta, která je po rozpuštění ve vodě okamžitě použitelná a hydraulicky tuhne. Ztuhlá omítka propouští vodní páry, je vodoodpudivá, stejně jako odolná proti vodě a počasí. Omítky na bázi silikonové pryskyřice odpuzují vodu, propouštějí vodní páru a vykazují odolnost proti napadení mikroorganismy. Novinkou v těchto moderních systémech je sanační omítka s tepelněizolačními vlastnostmi Sanaver pod značkou Düfa. Tato hotová omítková směs po smíchání s vodou vytváří velmi plastickou maltu, jež slouží současně jako jádrová i finální omítka i pro vysprávky. Speciální sanační omítku s výrazným zvýšením celkového tepelného odporu konstrukce vyrábí též Cemix. Omezuje únik tepla z objektu vlivem tepelných mostů ve stěnách. Odvlhčovací efekt této omítky spočívá v její schopnosti odvádět vlhkost ze zdiva difuzí ve formě vodní páry. Vykazuje vynikající propustnost pro vodní páru a schopnost zachycovat soli.

#####Vládní nařízení zpřísnilo kontrolu komínů

Kompletní rekonstrukce domu by se měla dotknout i komínových technologií, jejichž údržbu zpřísňuje loňské vládní nařízení. Nové produkty nabízí například společnost Schiedel. „Věřím, že prodejní novinky, které jsme připravili, zpřístupní naše prémiové produkty i zákazníkům, kteří by jinak sáhli po neznačkových výrobcích s horšími parametry,“ poznamenává finanční ředitel společnosti Schiedel Ondřej Bartoš. Systém Uni Plus zahrnuje komínové tvárnice, vložky, izolační rohož pro standardní délku sedm metrů a další příslušenství pro ústí komínů. Třísložkový komín má zadní odvětrávání a je vhodný pro všechny druhy spotřebičů a spalin s výjimkou kondenzačních kotlů.

Další novinkou je komínový systém Schiedel Absolut, jenž má na rozdíl od jiných systémových komínů tepelnou izolaci integrovanou do betonových tvárnic a díky nepropustné tenkostěnné vložce nepotřebuje zadní odvětrání. Jeho konstrukce odstraňuje tepelné mosty a eliminuje celkové tepelné ztráty na minimum. Tento systém zajišťuje odvod teplých a studených spalin i napojení na kondenzační spotřebiče a hodí se údajně pro nízkoenergetické i pasivní domy. Přestože komín hraje důležitou roli při provozu rodinného domu, ze statistik společnosti Schiedel vyplývá, že okolo deseti procent domácností nedisponuje žádným komínovým řešením.