Rekordman mezi raketoplány. Discovery se z poslední cesty vrátil před deseti lety

Raketoplán Discovery na hřbetu speciálního Boeingu 747 agentury NASA přelétá 17. dubna 2012 nad Kapitolem. Míří na své poslední místo určení v Národním muzeu letectví a kosmonautiky poblíž washingtonského Dullesova letiště.

Raketoplán Discovery na hřbetu speciálního Boeingu 747 agentury NASA přelétá 17. dubna 2012 nad Kapitolem. Míří na své poslední místo určení v Národním muzeu letectví a kosmonautiky poblíž washingtonského Dullesova letiště. Zdroj: ČTK/AP/J. Scott Applewhite

Raketoplán Discovery
Start raketoplánu Discovery k poslední misi 24. února 2011 z Kennedyho kosmického střediska .
Posádka Mezinárodní kosmické stanice ISS zachytila v únoru 2011 přibližování raketoplánu Discovery.
Jedna z posádek raketoplánu Discovery
Raketoplán Discovery na hřbetu speciálního Boeingu 747 agentury NASA přistál 17. dubna 2012 na svém posledním místo určení, v Národním muzeu letectví a kosmonautiky poblíž washingtonského Dullesova letiště.
6
Fotogalerie

Doprava 246 astronautů, 365 dnů ve vesmíru, 5830 obletů Země a 238 milionů nalétaných kilometrů. Taková je bilance raketoplánu Discovery, který ve službách Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) působil 27 let. Startoval 39krát, nejčastěji z flotily raketoplánů. Ze své poslední vesmírné mise se vrátil právě před deseti lety, 9. března 2011.

Discovery nalétal nejvíce ze všech amerických raketoplánů. V roce 2011 se do vesmíru naposledy vydaly ještě stroje Endeavour (v květnu) a Atlantis (v červenci) a poté provoz těchto vesmírných plavidel po třiceti letech skončil definitivně.

Některé z raketoplánů zamířily do muzeí. Konkrétně nejstarší Discovery, který poprvé vzlétl v roce 1984, navždy zakotvil ve slavném muzeu Smithsonian v hlavním městě Washingtonu.

K ukončení provozu raketoplánů vedly NASA zejména vysoké finanční náklady na program, který byl v minulosti poznamenán dvěma tragickými nehodami. V lednu 1986 krátce po startu explodoval raketoplán Challenger a v únoru 2003 se při návratu do zemské atmosféry rozpadla Columbia. Při neštěstích zemřelo čtrnáct astronautů, z toho čtyři ženy.

Prohlédněte si fotogalerii: