Renesance SpaceX: Do vesmíru chce létat dvakrát měsíčně

Start rakety Falcon 9 firmy SpaceX s nákladní lodí Dragon

Start rakety Falcon 9 firmy SpaceX s nákladní lodí Dragon Zdroj: ctk/AP

Příprava startu kosmické lodi Dragon americké společnosti SpaceX (foto: Profimedia.cz)
Čekání na soukromníky. Spojené státy v současnosti nemají vlastní prostředekpro dopravu kosmonautů do vesmíru. Pomoc si slibují od firmy SpaceX, která má 30. dubna vyslat svůj modul k Mezinárodní vesmírné stanici
Start kosmické lodi Dragon americké společnosti SpaceX (foto: Profimedia.cz)
Kosmická loď Dragon americké společnosti SpaceX (foto: Profimedia.cz)
Příprava startu kosmické lodi Dragon americké společnosti SpaceX (foto: Profimedia.cz)
33
Fotogalerie

Technologická společnost amerického miliardáře Elona Muska chce znovu zlepšit svou pošramocenou pověst. Uvedla to v rozhovoru pro agenturu Reuters Gwynne Shotwellová, prezidentka společnosti. Podle ní je možné, že v blízké době budou její rakety létat do vzduchu jednou za čtrnáct dní až tři týdny.

Mělo by se tak jednat o nejrychlejší tempo letů od roku 2010, kdy poprvé vzlétl model 1.0 rakety Falcon 9. Stejně často, jako je nyní plánováno, však měly rakety létat už dříve. Zrychlující se tempo však během loňského léta přerušil výbuch rakety nesoucí izraelský satelit. K explozi došlo během plnění paliva ještě na zemi před startem, od té doby na orbit vyslala společnost jen jednu raketu, konkrétně 14. ledna letošního roku.

Kromě zničení rakety při záříjové nehodě však došlo také poškození plošiny, ze které rakety SpaceX startují. Nyní tak probíhá její rekonstrukce, podle Shotwellové její oprava přijde na mnohem méně než polovinu původní ceny, která je asi 100 milionů dolarů. Společnost ale pořídila také novou plošinu, která se nachází nedaleko Kennedyho vesmírného střediska, severně od původního místa startu raket.

Kromě úpravy zázemí také společnost chystá také vylepšení rakety Falcon 9. Její motory mají mít vyšší výkon, což má údajně eliminovat obavy ohledně bezpečnosti. Dojde také k úpravě turbočerpadla, jež se stará o proudění paliva do motorů.

Jeho upravená verze by už neměla trpat náchylností k prasklinám, kterých se obávala především NASA a americké vojenské letectvo. Nová turbočerpadla se mají ve strojích objevit už letos při letech bez lidské posádky.„Největší obavou nebyly praskliny samotné, ale nevěděli jsme, zda se nemohou dále zvětšovat a rozšiřovat, případně způsobit selhání motoru a havárii,“ řekla ohledně čerpadel pro Reuters Shotwellová.

SpaceX je v současnosti jednou ze dvou firem, které mají licenci k přepravování satelitů armády a tajných služeb. Zároveň firma uzavřela smlouvu s NASA, podle které má od příštího roku přepravovat astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici.

V současnosti má za sebou SpaceX 27 úspěšných startů z celkových 29 misí, nasmlouvaných má však v současnost dalších 70 letů. Ty mají celkovou hodnotu ve výši deseti miliard amerických dolarů (253 miliardy korun).