Riga vás uchvátí a procvičí v počtech

Riga

Riga Zdroj: Miroslav Tryner

Pobaltské republiky jsou momentálně pro zhýčkané evropské turisty hodně „in“. Nutno přiznat, že zcela oprávněně. Jejich metropole si nezadají s vyspělým evropským městem, navíc mají šmrnc jakési pobaltské regionální svébytnosti až hrdosti. Perla je v turistických katalozích jedno ze slov nejskloňovanějších, na lotyšskou Rigu ale sedí dokonale.

V době, kdy se šetří každá vteřina, je rozhodně nejlepší navštívit Rigu letecky. Svébytnost se projeví hned na letišti. Firma airBaltic má totiž ve své flotile vrtulová letadla Bombardier Q400. Cestovatele zvyklého na boeingy a airbusy překvapí letadlo rodinného typu s kapacitou 70 míst, v řadě s dvojsedadly, místo běžných tří sedadel. Příjemný personál je vybrán z těch nejkrásnějších lotyšských krasavic, takže muži dvouhodinovou cestu rozhodně nezaspí. Pokud si zakoupíte letenky v předstihu, můžete se dostat i na cenu zpáteční letenky okolo 3,5 tisíce korun pro dvě osoby.

RigaRiga | Miroslav TrynerI když má Riga pověst jednoho z nejdražších měst v Evropě, zkušený turista si poradí

Po příletu do Rigy je nejlepší si hned vyměnit peníze, a tady nastává snad největší úskalí. Pokud jste slabí počtáři, je lepší si dopředu přibrat nějaké hodiny. Lotyšský lat je totiž nejtvrdší měna v Evropě, s aktuálním kurzem (v polovině září) ke koruně 37,5 a k euru 1,42. Vzhledem k tomu, že se v Lotyšsku ceny tvoří i na setiny latu, podprůměrný matematik by si raději měl vzít kalkulačku.

Pro šikovného drahá není

Riga má tři druhy dopravy – autobusy, tramvaje a trolejbusy. Ekologická doprava je na místním ovzduší skutečně znát. Všude vládne skandinávská čistota, hodit něco na zem si nedovolíte.

Když zvolíte hromadnou dopravu, lepší je si koupit třídenní jízdenku za 5,7 latu, než jednorázovou za 0,5 latu z automatu či za 0,7 latu u řidiče. Turisty vyznávající jízdu „na černo“ je třeba varovat. Systém kontroly jízdenek je v Rize propracovaný. Skupina čtyř revizorů zastaví autobus mimo stanici (mají pravomoci policie) a půlminutové „šťáře“ nemá šanci nikdo uniknout.

I když má Riga pověst jednoho z nejdražších měst v Evropě, zkušený turista si poradí. Hotel zhruba deset minut trolejbusem od centra se dá i s exkluzivní snídaní pořídit pro dvě osoby na tři noci za 95 eur – přímo v historickém centru by hotel stál až čtyřikrát tolik.

Stejně tak stravování. V množství venkovních i klasických restaurací cena obědu začíná na deseti latech, v místních nonstop otevřených jídelnách se samoobsluhou, ale restauračním stolováním, se najíte dosyta za 1,7 latu i s pitím.

Typicky lotyšské jídlo se popsat nedá, to se musí ochutnat. Každopádně to budou pelmeně se všemi možnými druhy náplní, pikantní solanka a bramborový salát. Jídla jsou velice chutná, příjemně kořeněná.

Začít u Daugavy

Prohlídku Rigy je nejlepší zahájit u řeky Daugavy. Překvapí svou šíří (Vltava by se do ní vešla čtyřikrát) a starými i hypermoderním lanovým mostem. Klidný tok Daugavy jako by kopíroval srdečnou a širokou duši Rižanů. Nejet lodí po Daugavě by byl hřích, za pět latů vás loď sveze i do nákladního přístavu, kde můžete vidět nehezkou průmyslovou tvář města.

RigaRiga | Miroslav TrynerRigu je nejlepší prohlédnout si shora. Výborně k tomu poslouží hlavní dominanta města, kostel svatého Petra

Jako balzám pak působí pohled z lodi na historickou část, které vévodí pět věží. Historické centrum Rigy, někdejšího hanzovního města, je ne nadarmo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Pokud byste přivřeli oči a odmysleli si řeč a nápisy, může se vám zdát, že jste se ocitli ve Vídni, Petrohradu či Barceloně.

Protože je Riga placka, je nejlepší jí shlédnout shora. Výborně vám poslouží hlavní dominanta města, kostel sv. Petra, kde budete na Rigu vidět z výšky 72 metrů, rozhodně to stojí za to. Uvnitř kostela je navíc nádherná výstava soudobých lotyšských umělců. Hned vedle kostela sv. Petra stojí Dům Černohlavců, další nejnavštěvovanější památka. Původní budova ze 14. století byla za druhé světové války vybombardována. Málokdo by uvěřil, že současná stavba je z roku 2001.

RigaRiga | Miroslav TrynerZ kostela sv. Petra shlížíte na Rigu z výšky 72 metrů

Nádraží a trh

Zkušený turista, který chce poznat duch města, vždy navštíví vlakové nádraží. Tento krok se v Rize vyplatí hned dvakrát. Půjdete-li bokem, dýchne na vás postsovětský duch. Příchod hlavním vchodem vás naopak osloví hypermoderním stylem s několika patry luxusních i běžných obchodů. Praha může jen závidět.

Hned v sousedství nádraží je obrovských trh, na kterém se dá koupit vše. Od luxusních bot přes ovoce, zeleninu, květiny, elektroniku až po koťata. Není to však žádný blešák, prodej má překvapivě vysokou úroveň. Několik set stánků doplňují čtyři obrovské hangáry, z nichž každý se soustředí na jiné komodity (ryby, maso, pečivo a mléčné výrobky, spotřební zboží) ve vysokém komfortu nabídky. Kupující tu může strávit klidně celý den. Fantastický půlkilometrový květinový trh strčí vyhlášený Amsterdam do kapsy.

RigaRiga | Miroslav TrynerRižané milují květiny. Potkat ženu bez květiny v ruce je téměř zvláštností

Pokud jsme u květin, ty Rižané milují. Potkat ženu bez květiny v ruce je téměř zvláštností. Vztah ke kráse a přírodě je u Rižanů cítit všude. Zapadají sem nádherné zelené široké parky s množstvím vodotrysků a vodním kanálem (hodně připomínající Amsterdam). Pulz města doplňuje poměrně nespěchající mladá generace, která si klidně v parku udělá piknik jako v Londýně.

Pokud už jsme v Rize, dalším neodpustitelným hříchem by bylo nenavštívit Jurmalu. Do tohoto největšího lázeňského města v Lotyšsku se lze dostat vlakem za půl hodiny. Za cestu tam a zpět zaplatíte 3,7 latu. Uchvátí vás 32 kilometrů dlouhé dřevěné i moderní město, které se stejně dlouhými písečnými plážemi táhne podél Rižského zálivu a řeky Lielupe. Nedohledné dlouhé pláže lemuje pás borovicových lesů. Balt je sice studenější, ale i na podzim se do něj dá vlézt.

RigaRiga | Miroslav TrynerNávštěvník Rigy by neměl zapomenout navštívit pláž Jurmaly

Na co pozor

– Základem je vědět, že Latvia je Lotyšsko a ne Litva. Evropanům i Čechům se to hodně plete. Kdybyste Lotyšům řekli, že jste v Litvě, smrtelně je urazíte. Litva je přece Lithuania.

– Mluvit správným jazykem. V Rize žije asi půl na půl Lotyšů a Rusů. S Rusy je nejlépe komunikovat rusky, s mladými anglicky. Hovorovou angličtinou mluví téměř každý pravý Lotyš, o ruštinu moc nestojí.

– Pěší si musí dát pozor na kola, cyklisti tu mají na chodníku svůj pruh, často širší než chodci. Jezdí tu hodně rychle a neznalému turistovi hrozí karambol.

– Hlídat se musejí i místní taxíky. Nejsou to totiž automobily, ale trojkolové kočáry s lidským pohonem. Je to velký byznys pro místní mladíky, jezdí jako šílenci.

RigaRiga | Miroslav TrynerPřes řeku Daugavu vede hypermoderní lanový most

Čeho se nebát

– Riga je poměrně bezpečné město. Krádeže tu hrozí rozhodně méně než v Barceloně, Paříži či dalších vyhlášených metropolích.

– Místní „lidé ulice“ jsou až na svůj vzhled a pach poměrně civilizovaní. Nejsou otravní, pokorně čekají na almužnu. Řada z nich je vybavena i moderními mobilními telefony.

– Ti protřelejší bezdomovci vás bez problémů osloví anglicky. Pokud jim nedáte cigaretu, dál nestupňují agresi a odejdou se slovy, že je to „very bad news“.