Rohovky vytvořené 3D tiskem by mohly zachránit zrak milionům lidí

Výzkumníci z Newcastle University technologií 3D tisku vytvořili první lidské rohovky.

Výzkumníci z Newcastle University technologií 3D tisku vytvořili první lidské rohovky. Zdroj: Newcastle University

Výzkumníci z Newcastle University technologií 3D tisku vytvořili první lidské rohovky. Ty by teoreticky mohly zachránit miliony lidí před ztrátou zraku.

Po rohovkách je mnohem větší poptávka, než si nejspíš myslíte. Z dostupných informací plyne, že v současnosti na jejich transplantaci čeká zhruba 10 milionů pacientů z celého světa. A dalších 5 milionů jedinců již kvůli poškození rohovky zcela osleplo.

Není tedy divu, že vědci se už dlouhou dobu snaží přijít na to, jak by bylo možné rohovky vyrábět v laboratoři. „Mnoho týmů pořádá hon na ideální bio-inkoust, který by tento proces učinil realizovatelným,“ uvedl vedoucí badatel Che Connon. „My nyní máme připraveny k použití kmenové buňky obsahující bio-inkoust, který uživatelům umožňují začít tisknout tkáně, aniž by museli řešit oddělený růst buněk.“

Zmíněným bio-inkoustem je myšlen jakýsi koktejl alginátových a kolagenových proteinů, který byl „namíchán“ tak, aby měl požadované specifické vlastnosti. Je tedy natolik tuhý, že dokáže držet svůj tvar, ale současně natolik měkký, že projde tryskou 3D tiskárny. Struktura umožňuje růst stromálních buněk rohovky odebraných dárci.

Video placeholde
Newcastle University 3D Print Worlds First Human Corneas • Živě.cz

Při testech odborníci dokázali vytisknout rohovku (coby série soustředných kruhů) za necelých 10 minut. Po týdnu činila životaschopnost buněk 83 % , což představuje obrovský posun vpřed.

Výhodou tohoto přístupu je i skutečnost, že skenování očí umožňuje navrhnout implantáty přesně odpovídajícího tvaru a velikosti. „Naše 3D tištěné rohovky budou muset být podrobeny dalším zkouškám a potrvá několik let, než se ocitneme v pozici, kdy je budeme moct používat pro transplantace. Nicméně jsme ukázali, že pomocí koordinátů získaných z pacientova oka je možné tisknout rohovky a že tento přístup má potenciál z hlediska boje proti jejich celosvětovému nedostatku,“ uzavřel Connon.

Článek vyšel na serveru VTM >>>