Rybář šel na kapry. A zabrala piraňa

Rybář Stanislav Židel vytáhl z vody životní úlovek. Na masožravé pirani si pak pochutnal.

Nahodil prut a čekal. Místo kapra ale vytáhl Stanislav Židel z Mikulova nečekaný úlovek – piraňu. A nebyl na dovolené u Amazonky, kde se dravá ryba běžně vyskytuje. Návnada zabrala nedaleko jeho domu v zatopeném lomu.

„Když jsem piraňu ulovil, tak jsem ani netušil, co to je. Nikdy jsem takovou rybu neviděl. Ale pak mi to došlo, hlavně kvůli jejím ostrým zubům,“ líčí šestapadesátiletý rybář.

Piraňa, kterou filmaři vyobrazují jako říčního zabijáka, překvapeného muže i kousla. „Trochu mě hryzla do prstu, ale nebylo to nic vážného,“ směje se Židel, pro kterého jde o životní úlovek.

Hlavu piraně si nechal jako trofej vypreparovat. „Mám to na památku. Je to jako byste chytili osmdesáticentimetrového kapra. Je to něco, co se vám povede třeba jednou za život. Vždyť kdo může říct, že na jižní Moravě ulovil piraňu?“ dodává hrdý rybář.

Na exotické rybě, která měřila dvaatřicet centimetrů, si doma pochutnal. „Hned druhý den jsme ji snědli. Byla to zajímavá chuť. Snad podobná okounovi,“ říká Židel.

Masožravé rybě se daří hlavně v Jižní Americe, kde žije v mohutných, líně se valících tocích. Jen některé druhy, kterých je celkem třicet, mohou být nebezpečné pro člověka. A to platí jen v případě, že je nízký stav vody a ryba nemá dostatek potravy.

Podle všeho piraňu do lomu vypustil některý chovatel. „Na devadesát devět procent je to tak. Asi mu přerostla přes hlavu,“ vysvětluje odborník na piraně Miroslav Šebela z Moravského zemského muzea v Brně. Má za to, že ryba byla v lomu maximálně několik měsíců. „I když jsou některé druhy odolné, tak pochybuji, že by přežila zimu,“ míní Šebela.