S bankéřem na počítači: Banky testují videohovory

ilustrační foto, videohovor

ilustrační foto, videohovor

České banky připravují revoluci v komunikaci s klientem: dálkové hovory a konzultace prostřednictvím videohovoru. S rozmachem moderních technologií je totiž stále těžší dostat klienta na bankovní pobočku a e-maily či chaty někdy jednoduše nenahradí rychlost a přímost rozhovoru s poradcem.

Podle informací E15 probíhá testování či rovnou příprava na plošné spuštění této novinky ještě v letošním roce v několika bankách. Jsou mezi nimi Česká spořitelna, Air Bank, GE Money Bank, UniCredit Bank a ČSOB. Poslední jmenovaná přitom již zkušenosti s obsluhou přes video díky své značce Eře má, prostou informační videoslužbu totiž poskytuje od loňska. Od letošního podzimu na ní nicméně hodlá začít nabízet i servisní a prodejní informace, ale bez možnosti provádět transakce.

„Za poslední rok zaznamenal Era videobankéř v průměru cca 100 videohovorů měsíčně. Průměrná délka spojení je necelé 4 minuty,“ uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Testuje se na Slovensku ale také u videokiosků

Třeba UniCredit Bank videohovory už testuje na Slovensku, tamní klienti jí mohou e-mailovat, chatovat či rovnou videotelefonovat každý pracovní den až do osmé hodiny večerní. „V současné době využívá You@Bank na Slovensku na 1400 klientů,“ dodal mluvčí UCB Petr Plocek s tím, že až donedávna byly hlavní bariérou pro využívání videohovorů bezpečnost a technologie, což už prý dnes neplatí.

Výraznějšímu rozšíření služby nyní podle Plocka asi nejvíce brání poměrně konzervativní přístup Čechů v komunikaci s bankéřem - u jednoduchých služeb totiž preferují internetové bankovnictví u složitějších zase osobní jednání tváří v tvář.

Existuje významný segment klientů, který nové technologie vyhledává

„Existuje ovšem významný segment klientů, který nové technologie vyhledává a očekává řešení finančních záležitostí bez nutnosti návštěvy pobočky,“ vysvětlila mluvčí GE Milada Franek. Air Bank na videohovory už připravila všechny své pobočky: „Na všech našich pobočkách je speciální konferenční místnost. Ty plánujeme v budoucnu využívat například při poskytování specifických produktů, jako jsou třeba chystané hypotéky,“ prozradil mluvčí banky Vladimír Komjati.

Česká spořitelna videohovory aktuálně testuje s klienty, podle banky to souvisí se zavedením služeb Blue a konceptu takzvané virtuální pobočky, v níž klienti zatím mohou s bankéři prostřednictvím internetbankingu “jen“ telefonovat či mailovat. „Z průzkumu také víme, že nejvíce trápí klienty soukromí. Chtějí vidět bankéře, ale nechtějí být viděni, jako například v případě služby Skype,“ vysvětlil Marek Pšeničný z tiskového centra banky. Video banka testuje také u videokiosků v samoobslužných zónách na vybraných pobočkách.

Opatrný přístup a sázka na internetové bankovnictví

Opatrně se ke službě zatím staví Raiffeisenbank i internetová Zuno. „Zatím tuto službu nezvažujeme zavádět, zaměřujeme se především na zlepšování stávajících produktů a služeb,“ vysvětlil mluvčí Vladimír Michna. „U poradenství sázíme především na dobrou znalost klienta a osobní setkání s klientem,“ dodal za Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. mBank zase podle svého vyjádření sází hlavně na své nedávno inovované internetové bankovnictví.