Samsung: K pokrytí Země internetem bude stačit 4600 minisatelitů

síť minisatelitů kolem Země, vizualizace OneWeb

síť minisatelitů kolem Země, vizualizace OneWeb Zdroj: http://oneweb.world/

Další elektronický gigant obrátil svoji pozornost do vesmíru: inženýři Samsungu představili studii „Mobile Internet from the Heavens“ (Mobilní internet z Nebe), v jejímž rámci tvrdí, že na pokrytí celé planety vysokorychlostním internetem bude stačit zhruba 4600 minisatelitů na nízké oběžné dráze Země (LEO).

Sedmistránkový elaborát za Samsung publikoval ředitel oddělení výzkumu a vývoje Farooq Khan. Podle něj by se kolem roku 2028 mohlo na síti pohybovat kolem pěti miliard lidí, přičemž měsíční globální datový provoz by mohl dosahovat objemu kolem jednoho zettabajtu (miliarda terabajtů, tisíc exabajtů).

Takovéto množství lidí a dat však bude spoléhat na „všudypřítomnou“ rychlou datovou síť bez latence a řadu novátorských technologií, a právě ty prý Samsung pro efektivní fungování internetu navrhl: LEO mají zaplnit ultramoderní miniaturní satelity, které budou na rozdíl od stávajících geostacionárních komunikačních družic (ve výšce necelých 36 tisíc kilometrů nad Zemí) neustále obíhat planetu. Jedině díky tomu prý odpadnou problémy s prodlevami signálu.

Satelity by mohly obíhat ve výšce 160 až dva tisíce kilometrů. Vzhledem k jejich neustálému pohybu však prý bude zapotřebí ještě zřídit také „kontrolní řídící centrum“, které bude jejich pozici neustále monitorovat. Samsung zatím nespecifikoval, zda bude ke zřízení takovéto sítě satelitů a monitorovacího střediska podnikat nějaké další kroky.

Nad hlavami „obsazeno“?

Samsung se zařadil po bok například Elona Muska a jeho SpaceX, která nedávno zažádala o povolení zahájit testovací provoz svých vlastních minisatelitů vysílajících internet, nebo sira Richarda Bransona a jeho projektu OneWeb, který na začátku léta od investorů sesbíral na vývoj „internetových“ satelitů půl miliardy dolarů.

V nižších vrstvách atmosféry již nyní testuje šíření internetu laserem také Mark Zuckerberg a jeho Facebook, který před necelým měsícem představil prototyp solárního drona Aquilla, jež by měl létat ve výškách mezi 18 a 27 kilometry nad Zemí. Do ostrého provozu na Srí Lance míří projekt Loon společnosti Google, která zase internet v podobě Wifi hodlá posílat ze stratosférických balónů.

Pokud se však odhlédne od jistě chvályhodného filantropického záměru „všechny na Zemi připojit a propojit“, lze spatřit jasný obchodní záměr – společnosti spoléhají, že prostřednictvím těchto služeb získají další uživatele, další konzumenty svých produktů, nejen v podobě samotného internetu, ale dalších navázaných aplikací a služeb.

Musk a Branson chtějí poskytovat internet z vlastních družic

V Praze se sešla světová špička ve vývoji miniaturních satelitů