Satelity obíhají opačným směrem. Proslulý astrofyzik glosuje na Twitteru film Gravitace

Film Gravitace

Film Gravitace Zdroj: Warner Bros

Když jde běžný člověk do kina, nikoho to zpravidla nezajímá, maximálně okruhu známých. V neděli večer však šel do kina americký astrofyzik, ředitel Haydenova planetária a jeden z deseti nejvlivnějších vědců na světě, Neil deGrasse Tyson. Nešel však na ledajaký snímek, ale na sci-fi trhák, který v poslední době vyvolává extrémní rozruch mezi filmovými kritiky a sklízí jejich uznání – film Gravitace.

Tyson sice není filmovým kritikem, nicméně odborné kritiky ve svém oboru se nezdržel. Fanoušky sledující jeho twitter tak „obohatil“ o záplavu zábavných připomínek a jízlivých komentářů k fyzikálním „pravdám“ a paradigmatům, se kterými režisér Alfonso Cuarón zkonstruoval strhující sci-fi thriller o dvou ztracených astronautech, kteří přijdou o svoji vesmírnou loď a snaží se dostat zpět na Zemi.

„Film ‚Gravitace‘ by měl být přejmenován na ‚Nulová gravitace‘,“ tvrdí například v jednom z úvodních komentářů Tyson. Rozčarování pak neskrývá v komentáři: „Proč si užíváme vymyšlený příběh o astronautech více, než bychom si měli užívat pravdivé příběhy o reálných kosmonautech?“

Tyson: Satelity jsou moc blízko Zemi a navíc obíhají planetu obráceně

Ve filmu ho například zarazil fakt, že satelity obíhají kolem planety Země z východu na západ. V reálu je to přitom v drtivé většině případů obráceně. O několik minut později se zase pozastavil na zjištěním astronautů, že satelitní komunikace byla přerušena 230 mil nad Zemí. Orbit satelitů tohoto typu je přitom 23 tisíc mil nad Zemí, napsal Tyson.

Tyson si na svém Twitteru všímá i zdánlivě nepodstatných maličkostí. Proč se například vlasy Sandry Bullockové nevznášejí volně kolem její hlavy, když je herečka ve stavu beztíže, ptá se astrofyzik. Jak později zmiňuje na závěr své série komentářů, je přinejmenším zvláštní, že astronaut Clooney vysvětluje doktorce Bullockové, co se děje s jejím tělem při nedostatku kyslíku.

Prohlédněte si ukázku z filmu Gravitace

O dopadu snímku na Tysonovo rozpoložení svědčí fakt, že světoznámý astrofyzik o něm „tweetnul“ během necelých dvou hodin přibližně třicetkrát. Zhruba stejný počet tweetů přitom Tyson vyprodukoval v průběhu celého září. Vlnu poznámek a kritiky však uzavřel smířlivým: „Moje tweety stěží vyjadřují názor, spíše takové náhledy na svět. Pokud to opravdu chcete vědět, tak jsem si ‚Gravitaci‘ moc užil.“

A jak se baví takový astrofyzik? Co jej zaujalo, nebo co bylo ve filmu „jinak než správně“? Pokud vám nevadí mírně poodhalit roušku děje filmu, případně pokud jste na filmu již byli a máte pár svých tipů, co by mělo v „reálu“ fungovat jinak, můžete si projít všechny Tysonovy tweety.

Není to poprvé, co Neil deGrasse Tyson komentoval filmový počin. Takto například dříve donutil Jamese Camerona, aby opravil nepřesný vzhled noční oblohy, která se klenula nad potápějící se lodí Titanic ve stejnojmenném filmu.