Seznam má se svým webovým prohlížečem velké plány

Seznam.cz

Seznam.cz Zdroj: Jan Sedlak

Nevypadá to, že by mělo jít pouze o nějaký pokus z nudy. Seznam ve skutečnosti z vývoje vlastního webového prohlížeče udělal jednu ze stěžejních aktivit. „Prohlížeč má u nás teď velkou prioritu,“ říká pro E15.cz produktový manažer nejenom tohoto projektu Lukáš Kovač.

Tuzemská internetová jednička vypustila do světa verzi internetového prohlížeče pro tradiční počítače před pár týdny. Oficiálně produkt neoznačuje jako beta verzi, ale interně za testovací sestavení považován je. I proto se zatím nezačalo s výraznější komunikací směrem k běžným uživatelům. S tou by se mělo začít až později a dá se očekávat, že se browseru dostane podobné propagační pozornosti, jako třeba mapám a dalším službám.

I to by pak mělo vystřelit čísla uživatelů do výšin, která si Seznam interně propočítal, ale o kterých prozatím nechce příliš veřejně hovořit. Aktuální testovací verzi nicméně aktivně každý den používá 10,5 tisíce uživatelů Windows a další více než tisícovka na Macu. Stažení jsou přitom násobně větší.

Seznam se do vývoje desktopového prohlížeče webu pustil na základě nečekaného úspěchu verze pro Android. Ta už je na Google Play k dispozici nějakou dobu. „Opravdu hodně mě ten úspěch překvapil, nečekali jsme to,“ uvedl už dříve pro E15.cz výkonný ředitel Seznamu Pavel Zima. Androidová verze má aktuálně téměř 200 tisíc aktivních uživatelů a čísla stále příjemně rostou.

Seznam před pár dny vydal také verzi pro iOS a čísla ještě nemá přesně změřena. Obecně se ale očekává, že počet uživatelů bude menší než na Androidu.

Brána do Seznamu

Pro Seznam byl prohlížeč pro Android důležitý krok. Na rozdíl od Googlu totiž nemá vlastní mobilní operační systém a platformu, skrze kterou by v rostoucím mobilním světě rekrutoval lidi ke svým službám. „Hodně lidí stále chce mít na ploše to ikonické písmeno S, znamená to pro ně internet,“ navazuje Lukáš Kovač.

Prohlížeč Seznamu denně na Windows používá přes 10 tisíc lidí. Android verze má 200 tisíc aktivních uživatelů.

Koncepce desktopové verze je té mobilní hodně podobná. Prohlížeč sám o sobě zřejmě nikdy přímo nebude vydělávat peníze, je to ale taková brána do světa „seznamáckých“ služeb. „Má to také další důvod. Hodně uživatelů našich webových služeb často používá starší prohlížeč. Nyní jim můžeme dat modernější produkt a díky tomu technologicky zlepšovat samotné služby,“ vysvětluje Kovač. Seznam tedy v mnoha ohledech dělá to, co Google s Chromem.

Inspirací tuzemského internetová lídra k tomu vytvořit prohlížeč pro Windows a Mac byla také tradiční Seznam Lištička. Tento toolbar, který je možné si nainstalovat do webového prohlížeče, se údajně stále těší velké oblibě, a to zejména díky rychlému přístupu ke službám typu slovník či e-mail.

I z tohoto důvodu tedy pro Seznam dává smysl samostatnou aplikaci mít. V browseru samotném by se mimo jiné jednoho dne mohly objevit nové funkce, které jdou nad rámec samotného prohlížení obsahu internetu. Zmiňovaný slovník či e-mail jsou jednoduše představitelné věci, může ale dojít i na další integrované moduly.

Dalším rozšířením, která fungují třeba i Chromu a Firefoxu, se ale Seznam otevírat nechce. „Chceme postavit jednoduchý a funkční prohlížeč, ne elektrárnu,“ popisuje Kovač. I z toho důvodu na pražském Andělu příliš neřeší, když geekovská komunita mluví o tom, že prohlížeče Seznamu toho moc neumí. Není cílem umět a dělat všechno.

Hlavně pro běžné uživatele

„Prioritně pracujeme na funkcích, které dávají smysl a ulehčují a zpříjemňují užívání běžným lidem. Aktuálně třeba dokončujeme různé drag-and-drop záležitosti,“ nastiňuje Kovač.

Lidem ze Seznamu znepříjemnila poslední vánoce bezpečnostní chyba, kterou komunita v desktopové verzi našla. I když jí tým opravil do jednoho dne, Seznamu bylo vyčítáno, že produkt nejdříve nepustil do uzavřeného testování mezi odbornou komunitu. „Testování od odborníků je samozřejmě důležité, to nám pomáhá najít chyby, my ale chceme znát také názor běžných uživatelů. Ti prohlížeč používají každý den a posílají nám připomínky, které odborník neřeší.“

Možná největší překážkou bylo licencování kodeků, což je hodně nákladná záležitost.

Hodně současných uživatelů prohlížeče je z řad obyčejných lidí. Díky tomu se třeba začalo pracovat na funkci zvětšování obsahu, po níž je poptávka.

Na vývoji desktopového prohlížeče se v Seznamu pracovalo půl roku s tím, že různé přípravy začaly už dříve. Možná největší strasti přitom nebyly ani tak technické ražení, jako spíše legislativního. „Opravdu hodně komplikovanou věcí jsou kodeky. Musíme licencovat H.264 a to jsou smlouvy s několika různými firmami. Nejedná se vůbec o malé částky, je to drahá záležitost,“ popisuje Kovač a naznačuje tak, že vývoj vlastního prohlížeče si nemůže dovolit každý. Licence na kodeky jsou také důvod toho, proč není možní prohlížeč stáhnout mimo Českou republiku.

Neustále aktualizace

Na serverovou infrastrukturu prohlížeč náročný není. Seznam na pozadí neustále oboustranně komunikuje pouze kvůli okamžitému dodávání nových aktualizací. Ty jsou distribuovány automaticky a instalují se vždy po restartu prohlížeče. Intervaly updatů se liší, často je to ale rychleji než na týdenní bázi. Důležité opravy jsou distribuovány pokud možno okamžitě.

Vzhledem k tomuto průběžnému vylepšování tak Seznam nechce tak často vydávat nové majoritní verze. To v praxi znamená, že ty nejspíše jen tak nebude Seznam Browser 29 jako v případě některých jiných prohlížečů. Číslovka se bude měnit pouze v případě, že přibyde skutečně zásadní nová funkce. Na stránkách prohlížeče se brzy má začít zobrazovat seznam změn v jednotlivých aktualizacích.

Seznam ve svém prohlížeči používá vykreslovací jádro Blink, takže se hlásí jako Chrome. Využívá se také Node WebKit. Důvodem této volby mimo jiné byl fakt, že v Seznamu pracuje dostatek vývojářů JavaScriptu.

Na prohlížečích v Seznamu ve skutečnosti nepracuje nijak velký tým. Nemá ani natvrdo nastavené počty lidí a na jednotlivých pracích se dle potřeby podílejí také přidělení zaměstnanci z jiných projektů.