Skleněné Vánoce míří z Opavy do Ameriky i Austrálie

Milion vánočních ozdob letos míří z Opavy do různých koutů světa. Vyrábějí se tu ručně a je to přímo věda.

Každá vánoční ozdoba, vyrobená v opavské Slezské tvorbě, projde rukama osmi lidí. Začíná to přípravou skleněného tělíčka baňky před foukáním a končí balením do krabic s průhlednými okýnky. Putují do Ameriky, Itálie i Austrálie.

Foukání i barvení

„Ozdoby se vyrábějí ze skleněných trubic. Připraví se z nich tělíčko baňky a odtáhne stopka pro další manipulaci,“ říká Jaroslav Veverka, který výrobě baněk v Opavě šéfuje. Tělíčka dostanou do rukou foukačky. Ty z nich po nahřátí vyfouknou žádaný tvar. Kouli, olivu, zvoneček i další. Za směnu nafoukají asi tisíc ozdob.
„Foukala jsem deset let a je to hrozně citlivá práce. Sklo musí být dobře prohřáté a musí se vědět, v který moment fouknout. To se nenaučíte za chvilku, učila jsem se celou tu dobu. Jde o každý milimetr,“ popisuje Jiřina Tichá. Ta má posledních pět let má na starosti další krok výroby, ostříbření vyfoukaných baněk. Dovnitř vánočních ozdob nalévá roztok pravého stříbra, které čiré sklo zabarví.
Pak se baňky či zvonečky barví zvenčí. Máčí se do velkých plechovek s barvou a schnou ve speciálním tunelu. Mohou mít 360 různých odstínů. A po barvení přichází jemná práce, malování. Maluje se malými štětečky či skleněnými pipetami s barvou. Nebo se na ozdoby nanáší lepidlo, na které přijdou třpytky. „Malovat na papír a na kouli je šílený rozdíl. Musí se to rozvrstvit stejnoměrně po celé kouli,“ líčí práci malířek Veverka. Malířka musí umět přes deset tisíc vzorů. „Maluju baňky už třicet let. Jak dlouho trvá, než se do toho člověk dostane? Dva roky určitě,“ říká Taťána Wernerová.

Vyzdobená baňka přijde o manipulační skleněnou stopku a do vzniklého otvoru se vsune záponka, za kterou baňky na stromku visí. Nejvíce baněk se vyrábí v létě. Co letos letí? Záleží na národnosti. „Američané chtějí pestré barvy a nesmyslné tvary. Pro západní Evropu jsme letos vyráběli strašně moc šedivých baněk,“ říká Veverka.

O dva roky napřed

Obecně trendy u vánočních ozdob kopírují módu v textilním průmyslu. Výrobci baněk se vždy v lednu sjíždějí do Frankfurtu. „Žijeme o dva roky dopředu. Teď v lednu se ve Frankfurtu budou vystavovat ozdoby, které budou in o Vánocích 2011,“ dodává Veverka.
Ozdoby už pravidelně mění i Češi. „Máme doma modrou, červenou, oranžovou, zlatou a bílou kolekci baněk. Nakupuji každý rok a letos se chystám je nějak zkombinovat,“ říká Opavanka Lenka Malá.