Slovensko nabízí skalnaté štíty i divočinu. Cesta přes hranice je snadná

Vysoké Tatry - Velké Hincovo pleso

Vysoké Tatry - Velké Hincovo pleso Zdroj: Profimedia.cz

Vysoké Tatry - Mengusovská dolina
Vysoké Tatry - Velké Hincovo pleso
Vysoké Tatry
Vysoké Tatry
Vysoké Tatry
18
Fotogalerie

Dovolená na Slovensku zůstává pro Čechy díky geografické a kulturní blízkosti, turistickým možnostem a příznivým cenám lákavou možností. Letos k těmto přednostem přibyl snadný přístup, tedy vstřícná pandemická pravidla pro očkované, lidi po prodělané nemoci a pro děti. Výhodou malého Slovenska je, že nabízí jak skalnaté štíty s blízkostí luxusních hotelů a vyžitím pro děti, tak kopcovité divočiny s pralesy, kde návštěvník nemusí potkat ani živáčka.

Vysoké Tatry pro Čechy zřejmě vždy budou lákadlem číslo jedna. Při jejich návštěvě je však třeba počítat s tím, že zvlášť v době omezeného cestování to bude dost rušná dovolená. Dobrou zprávou je, že už otevřely hotely, restaurace, lanovky i mnohé atrakce, například galerie optických iluzí Tricklandia ve Starém Smokovci či botanická zahrada v Tatranské Lomnici.

Od tohoto týdne plně funguje také akvapark AquaCity Poprad. „Patnáctého června se otevírají vysokohorské chodníky. Loni byly dvě doliny uzavřené, ale letos by měly být přístupné všechny,“ láká na vysokohorskou turistiku pracovnice Sdružení cestovního ruchu Vysoké Tatry. Kdo se chce vyhnout davům, může zkusit Belianské Tatry na východě pohoří.

Via ferrata a klimatoterapie

Letošní tatranskou novinkou se v srpnu stane první via ferrata, která má být po osmi letech plánů dokončena v Přiečném sedle. Červnoví návštěvníci zase mohou využít víkendových bezplatných kulturně-historických vycházek po několika místech, například po Štrbském Plese.

Slováci letos v horách také organizují kampaň Tatry jako lék. V rámci klimatoterapie budou moci návštěvníci zdarma cvičit pod dohledem profesionálů na čerstvém vzduchu dýchací cviky, jógu či provozovat nordic walking.

V nejnižších velehorách všichni netrpělivě čekají na dokončení rekonstrukce zubačky ze Štrby na Štrbské Pleso, která poněkud komplikuje přesuny v lokalitě. „Měli bychom ji dokončit 21. června, tedy deset měsíců od začátku rekonstrukce. Počítáme, že do konce léta by měl začít provoz,“ citoval deník Nový čas Riu Feik Achbergerovou, mluvčí Železnic SR.

Do Nízkých Tater s dětmi

Velké oblibě se těší i Nízké Tatry, které nenabízejí pouze přírodní krásy, ale také zábavu pro celou rodinu. Kupříkladu v Donovalech potěší nejmenší pohádková vesnička Habakuky, která nabízí také ukázku řemeslné tvorby a každodenní program. Nedaleko je navíc „zbavovna dětí“ Donovalkovo se spoustou aktivit, jako je minifarma či dopravní hřiště.

Turisty lačnící po památkách nadchne už na okraji pohoří Velká Fatra památková rezervace lidové architektury Vlkolínec zapsaná na seznamu UNESCO. Nejde však o mrtvý skanzen, vesnice má stále dvě desítky obyvatel.

Jedinečnou atmosféru nabízí i nejvýše položená osada na Slovensku Magurka. Nízké Tatry oplývají i několika zajímavými jeskyněmi včetně Demänovské ledové. Za špatného počasí neudělají turisté chybu ani cestou do moderního interaktivního muzea speleologie v Liptovském Mikuláši.

V Kalamenech jako na Islandu

Kdo vyhledává k rekreaci vodu, toho určitě potěší plavba na katamaránu či větší lodi po Litovské Maře s výhledem na obojí Tatry. Samostatnou kapitolou jsou termální koupaliště a lázně v okolí. Mezi nejznámější patří vodní park Bešeňová nabízející devět bazénů, přímo v areálu ubytování, restaurace, bary, wellness a různé procedury. Milovníci většího klidu mohou zkusit štěstí v termálním koupališti v Liptovském Jánu.

Další možností jsou lázně Lúčky s vnitřními i venkovními bazény s léčivou vodou. „Mým soukromým tipem je termální jezírko vzniklé ze starého vrtu u obce Kalameny. Hlavně vpodvečer je tam krásné, zatím nezpoplatněné koupání,“ radí rodačka z Nízkých Tater a znalkyně pramenů Nina.

Vlčí hory a dřevěné kostelíky

Název Vlčí hory zřejmě málokomu co řekne. Slovenský režisér a ekolog Erik Baláž objevil tento název na mapě ze šestnáctého století pro oblast na pomezí Slovenska, Polska a Ukrajiny. Slovenská část je daleko známější jako Národní park Poloniny. Jedno z nejdivočejších míst Evropy je charakteristické těžce přístupnými bukovými lesy až pralesy i výskytem velkého počtu majestátních zvířat, jako jsou medvěd, vlk, rys, kočka divoká či zubr.

Poloniny je ideální přejít podél slovensko-polské hranice z Medzilaborců na vrch Kremenec a pak sestoupit do Nové Sedlice. V lokalitě je kromě přírodních krás k vidění několik zajímavostí, na kterých se podepsala lidská ruka. Zhruba v půlce trasy, těsně za hranicí, se v Polsku nachází stanice osiřelé Bieszczadské lesní dráhy. Dvacetikilometrový úsek úzkorozchodné železnice z Balnice dnes slouží turistickým účelům.

V mnoha slovenských obcích pod kopci stojí unikátní dřevěné kostelíky, příkladem může být fungující svatostánek řeckokatolické církve v Uličském Krivém z roku 1718. Na území národního parku leží působivá vodní nádrž Starina, která však slouží jako zásobárna pitné vody, nikoli k rekreaci. Osvěžit se lze v nedalekých Sninských rybnících, což je koupací biotop.

Doprava (auto)vlakem

  • Patrně nejčastějším způsobem cestování na Slovensko je cesta vlastním vozem, která dává volnost pohybu na místě a umožňuje vyhnout se velkému množství lidí. V době rozvolňování opatření se však lze do země bez problémů dostat i prostředky hromadné dopravy.
  • Kupříkladu u společnosti RegioJet se dá jízdenka na noční vlak z Prahy do Popradu pro čtyřčlennou rodinu v předstihu koupit od zhruba sedmi set korun, v lehátkovém či lůžkovém voze pak od 1600, respektive 2200 korun.
  • Poměrně populární možností je autovlak Českých drah, který začne do Košic znovu jezdit každý večer tuto neděli. Jednosměrná jízdenka s osobním vozem pro dva dospělé a dvě děti se v závislosti na volbě lehátek či lůžek pohybuje kolem čtyř až pěti tisíc. Kapacita autovlaku je omezená v průměru na dvacítku míst.

Jak se dostat přes hranice

  • Základem pro cestu na Slovensko je povinná registrace prostřednictvím formuláře e-hranice (http://korona.gov.sk/ehranica). Přijíždějící musí u sousedů podstoupit PCR nebo antigenní test. Do obdržení výsledku je potřeba zachovávat domácí izolaci. Testy provedené v Česku jsou uznávané od pondělí 14.6. PCR test nesmí být starší 72 hodin, antigenní 24 hodin.

  • Z povinnosti testování jsou vyňaté očkované osoby. V případě vakcinace mRNA látkou však musí uplynout čtrnáct dní od druhé dávky, u vektorové vakcíny alespoň 28 dní od první.
  • Testovat se rovněž nemusejí osoby, které v uplynulých 180 dnech prodělaly covid-19, a nezletilí. Zjednoduše řečeno, rodině se dvěma očkovanými dospělými a dětmi stačí jen registrace po internetu a nic dalšího nemusí řešit .

Pandemická pravidla

  • Návštěvníky Slovenska určitě potěší, že už platí volnější omezení. Hodně však záleží na navštíveném okrese. Pandemická opatření řídí takzvaný Covid automat. Na stránce automat.gov.sk lze jednoduše najít omezení v konkrétní lokalitě.
  • V současnosti jsou kupříkladu v Bratislavě otevřeny i vnitřní prostory restaurací, obchody, zoo, muzea a s omezením kapacity i bazény a wellness centra, zatímco v Kysuckém Novém Meste se lidé najedí jen na terasách restaurací a na wellness mohou zapomenout. Okresů s pravidly, která mohou vážněji narušovat prázdninové plány, není však mnoho.