Sňatky homosexuálních mužů mají údajně pozitivní vliv na zdraví

Sňatky homosexuálů

Sňatky homosexuálů

Uzavření manželství mezi homosexuálními muži má podle nejnovějších výzkumů pozitivní vliv na zdraví obou jedinců. Dokazují to údajně statistiky z amerického státu Massachusetts, kde prý po sňatku páru výrazně klesl počet návštěv lékařů. Píše o tom server BBC.

Homosexuální muži kvůli sociálnímu vyloučení častěji trpí depresemi a sebevražednými sklony. To se pak také může projevit i vznikem sekundárních onemocnění, pramenících ze stresového oslabení organismu. Navíc, jakkoliv nešťastní lidé jsou náchylnější k závislostem, ať již na drogách, nebo alkoholu.

Vědci z kolumbijské univerzity přišli pomocí průzkumu zaměřeného na veřejnou poptávku po zdravotní a duševní péči na to, že počet návštěv u lékaře klesl v období rok před sňatkem – rok po sňatku o 13 procent.

U oddaných pacientů došlo (po přijetí zákona o sňatcích homosexuálů v Massachusetts z roku 2003) ke snížení krevního tlaku, zmírnily se deprese a stabilizoval se jejich sociální statut. „Naše výsledky naznačují, že odstraněním těchto legislativních překážek došlo u homosexuálních mužů k celkovému zlepšení zdraví. Manželství může přinést spoustu pozitiv,“ řekl vedoucí studie Mark Hatzenbuehler.

S tímto tvrzením souhlasí i britská organizace Terrence Higgins Trust, která se zabývá pomocí lidem postiženým HIV. „ Vztah mezi štěstím a zdravím známe již dlouho. Není divu, že když se lidmi zachází jako s druhořadými občany, mají nízké sebevědomí a jsou častěji nemocní,“ uvedla společnost.

Manželství však může na zdraví působit i jinak, než jen pozvednutím sebevědomí a zmírněním depresí. Gayové jsou podle výzkumů daleko promiskuitnější, než heterosexuální muži. Navíc se v komunitách hojně experimentuje s drogami a šíří se virus HIV. Manželství tak může mít uklidňující, stabilizační charakter - charakter dlouhodobého závazku, díky kterému se může snížit až zastavit střídání partnerů. S tím pak jde ruku v ruce i menší pravděpodobnost nákazy sexuálně přenosnými chorobami.