Špatná pohovka je horší než špatná židle v kanceláři. Vědci „učí“, jak správně odpočívat vsedě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Divanti

ilustrační foto
nábytek (ilustrační foto)
nábytek (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Sezení nedá vědcům spát už řadu desetiletí. Na rozdíl od ležení či chůze je člověku vlastně nepřirozené, evoluce nás na něj nepřipravila, je novodobým fenoménem a v jistém slova smyslu civilizační chorobouJenže zatímco neandrtálec vsedě ani nejedl, většinový člověk moderní doby se desítkám prosezených hodin týdně prostěnevyhneVýzkumů na téma škodlivosti práce vsedě jsou dnes stovky a nikdo jejich výsledky nezpochybňuje. Nyní ale vědci docházejí k dalšímuzjištění: z dlouhodobého hlediska může být mnohem nebezpečnější nesprávně vsedě odpočívat.

Už od roku 1953, kdy se objevila první seriózní fakta o škodlivosti sezenípro člověka(tehdyšlo o šoférybritskýchautobusů, jejichž zdravotní stav se v průměru ukázal být výrazně horší než u průvodčích, kteří po voze pobíhali), je tahle„polovičatá“polohamezi ležením a stánímvědci pitvána ze všech stran. Do extrému to dovedli experimentátoři z americkéCornellovyuniverzity, kteří údajně nadevšípochybnost dokázali, žedřepění na tureckémzáchoděje zdravější než„trůnění“ na tradiční západní míse.

Relaxujete večer u televize? Pozor nabolesti zad, upozorňují norští vědci

Mnohempřekvapivějšípoznatkyvšakpřineslposlednívýzkum skupinyvědců v čele s UlfemEkelundemz Norské školy sportovní medicínyprezentovanýv časopiseTheLancet. Ti tvrdí, že skutečným morem pro naše tělaa speciálně zádanebývámnohahodinovésezení v práci u počítače, ale to následné, relaxační, domácí.Do práce totiž chodíme odpočatí, z práce nevyhnutelně „rozhašení“. Na domácí pohovky a sedací soupravy usedáme v mnohemhorším stavu, než ráno napracovnížidle. Po práci by měl přijít čas a prostor na to se dát do pořádku: optimální je aspoň sem tam fyzická aktivita, ale když už padne volba naposezení například u televize, většina lidí se prostě„složí“ na sedačku, aniž by na rozdíl od pracovní židle řešili, jak a na čem sedí.

V práci se už dávno snažíme sedět co nejsprávněji a nejpohodlněji, moderní osvícení zaměstnavatelné a šéfové vybavují pracovištěflexibilními židlemi a křesly. Máme nastavenou optimálnívýšku,sklon opěradla,ideálně posunutouopěrku hlavyatd. Ale potom přijdeme domů ausedáme naletitou měkounkoupohovku. Zdá se nám, že tělu ulevujeme – a přitom mudostškodíme, a to v mnohem nebezpečnější denní době.Špatná pohovka je totiž horší než špatná židle v kanceláři,ujišťuje profesorEkelund.

Vsedě, a přitomzdravě. Trendem jsou sedačky na míru

Člověk zkrátka odpočinek zanedbává i v tom smyslu, že neřeší jeho kvalitu. Přitom výrobci nábytkua to iti češtíuž dnes dávno netvoří jen typizované produkty, ale také mnohem zdravější sedací soupravy a pohovky na míru. „Specializujeme se na zakázkovou výrobusedacích soupravdleindividuálníchpotřebkaždého zákazníka.Ten si u nás může vybrat a

skloubitpřednosti z několika typů sedačekdojedné.Lzezkombinovatnapříkladmateriál z jednoho typusedačekse speciálními opěrkamina rucez jinéhomodelu,upravit výškusedací plochyna základě výšky člověka či vybrat výplň sedačky,ujišťuje Petr Kuběna,specialistafirmyDivantiBohemia s.r.o., ježv pražských Nuslíchčerstvěotevřelanový showroom a nabízí v němdo konce roku desetiprocentníslevu na veškerý sortiment.

V zahraničí jenábytek na míruoblíbeným řešením mnoha domácnostíjiž několik let. Lidé si uvědomují, že nejen v práci, ale i domase vyplatí dbát na kvalitní sezení, které se stává podobným trendem jako například kvalitní stravování a dostatek aktivního odpočinku.