Firmy šetřící na kancelářském nábytku zaplatí násobně více, varuje expert

ilustrační foto

ilustrační foto

kanceláře
kanceláře
kanceláře
kanceláře
ilustrační foto
9
Fotogalerie

Každé tři roky nové židle do kanceláře kvůli jejich zdevastování a nemožnosti opravy. To je realita pro ty podnikatele, kteří nakupují kancelářské židle z asijského dovozu. Nekomfortní sezení navíc demotivuje zaměstnance a zvyšuje nemocnost: V Česku patří nemoci pohybového ústrojí k nejčastějším příčinám pracovní neschopnosti a každoročně připravují firmy o stovky tisíc a zaměstnance o desetitisíce.

Bolesti zad a krční páteře jsou podle Českého statistického úřadu společně s vysokým tlakem vůbec nejčastější chronickou nemocí českých mužů a žen. A jelikož v práci trávíme minimálně osm hodin a mnozí převážně sezením za stolem, kvalitní židle a stůl by měly být samozřejmostí.

A právě dorzalgie, tedy bolesti zad, jsou druhou nejčastější příčinou pracovní neschopnosti, hned po onemocněních dýchací soustavy. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) každý takto postižený marodí se zády 70 dnů z roku. To logicky představuje značné ztráty jak pro zaměstnance, tak i pro zaměstnavatele.

Mor českých kanceláří: Levné židle z Asie devastují záda i rozpočty firem

„Laciné židle jsou dováženy z Asie po celých kontejnerech a nejpozději do tří let jsou zcela zdevastovány. A to nemluvím o tom, jak dlouho si tento nábytek udrží svou pevnost a tím i zdravotní nezávadnost,“ uvedl Ondřej Vazda z firmy Martex Office, předního prodejce kancelářského nábytku, s tím, že dovozci asijské provenience navíc většinou nemají žádné náhradní díly, a proto jsou u nich firmy nuceny kupovat po pár letech vždy nové kusy za plnou cenu. Rychle opotřebované židle ztrácejí svou funkčnost a bortí se.

„Zpočátku to není ani poznat, ale při dlouhodobějším sezení mají lidé tendenci nerovnosti kompenzovat a namáhají tak určité svalové a kosterní partie. To následně vede k přetížení a vzniku chronických bolestí,“ poznamenal Ondřej Vazda.

Kvalitní vybavení kanceláří má naopak garantovanou záruku i pět let, reálná životnost je ale ještě často mnohem delší. „Takovou židli lze po letech bez problémů opravit a udržet její funkčnost na dlouho v optimálním stavu,“ dodává Ondřej Vazda.