"Štadión Žilina" se stal prvním předschváleným projektem na Slovensku pro certifikaci systémem LEED

Společnost Gardiner & Theobald („G&T”), jedna z vedoucích poradenských firem v oblasti cenového managementu na světě, oznámila, že MC Štadión realizovaný společností Develon v Žilině je prvním projektem na Slovensku, který získal předschválení na certifikaci LEED. Projekt byl předschválený podle hodnotícího systému United States Green Building Council („USGBC“) LEED „Hrubá stavba 2.0“. Certifikace LEED (Leadership in Energy and Enviromental Design) je mezinárodně používaný certifikační systém v stavebnictví, který má ověřit jestli byla budova naprojektovaná a postavená metodami, které respektují kritéria pro ochranu životního prostředí.

MC Štadión sa nachází v Žilině a poskytuje přibližně 29 tisíc metrů čtverečních hrubé nájemní plochy. Je to první fáze multifunkčního centra, které staví investiční a developerská společnost Develon, která aktivně působí v České republice i na Slovensku. S ohledem na očekávaný zisk LEED certifikace se projekt stane významnou stavbou v Žilině a inspirací pro celý region. Začátek stavebních prací je plánovaný na začátek roku 2011.

Eric Johnson ze společnosti G&T, jeden z mála odborníků akreditovaných pro LEED certifikaci v regionu, k projektu uvedl: „Celý tým G&T je nadšený z účasti na tomto projektu, jelikož se jedná o první v regionu, který byl předschválený pro certifikaci a vytvoří tak standard pro ostatní projekty snažící se o zisk LEED certifikace. Snažíme se o to, aby veřejnost pochopila význam této certifikace pro budoucí rozvoj.“

Stříbrná úroveň předschválené certifikace vyplývá podle USGBC z předběžného hodnocení projektové dokumentace, vlastností projektu, konstrukčních postupů a následného závěru, že tyto složky povedou k certifikaci na Stříbrnou úroveň. Závěrečná certifikace proběhne po dokončení budovy a po nezávislém posouzení dokumentace organizací USGBC, která potvrdí, že udržitelné cíle projektu byly dosáhnuté. LEED hodnocení Hrubé stavby posuzuje celý projekt, kromě pronajatých prostor.