Start vesmírné lodě Dragon k ISS se nezdařil, nosná raketa explodovala

Start nákladní lodě Dragon soukromé společnosti SpaceX

Start nákladní lodě Dragon soukromé společnosti SpaceX Zdroj: ctk/AP

Start nákladní lodě Dragon soukromé společnosti SpaceX z Mysu Canaveral na Floridě k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se dnes odpoledne středoevropského času nezdařil. Podle nyní dostupných informací nosná raketa Falcon 9 z dosud neznámých příčin explodovala zhruba dvě a půl minuty po vypuštění.

Šlo již o 19. start této nosné rakety, která patří rovněž společnosti SpaceX, a o sedmý zásobovací let Dragonu. Tato loď je v současné době jediným nákladním plavidlem, které je určeno k opětovnému přistání na Zemi. Evropské i ruské zásobovací lodě při návratu po vstupu do atmosféry shoří. Dosavadní lety Dragonu byly vesměs úspěšné.

Komentátor televize NASA TV, která start vysílala v přímém přenosu, uvedl, že nosná raketa explodovala. Nedlouho poté sdělil, že se videospojení s Falconem 9 přerušilo dvě minuty a 19 vteřin po vypuštění.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na svém webu stručně uvedl, že po vypuštění došlo k anomálii a že ne dříve než v 18:30 SELČ bude svolána tisková konference.

Majitel společnost SpaceX Elon Musk na Twitteru napsal, že k problému s nosnou raketou došlo krátce před odpojením prvního stupně. Příčiny se podle něj zjišťují.

Podle agentury Reuters zatím není jasné, zda se raketa rozpadla sama nebo byly z bezpečnostních důvodů na dálku odpáleny nálože uložené v raketě pro možné mimořádné situace, aby se zabránilo případnému dopadu raketových motorů do obydlených oblastí.

Při svém sedmém letu měl Dragon na orbitální komplex dopravit téměř 2,5 tuny nákladu, včetně zásob a dalších věcí nezbytných pro zajištění života posádky, materiálu pro vědecké výzkumy a také první ze dvou spojovacích adaptérů. Tyto adaptéry v budoucnu umožní přistávání nových komerčních lodí s posádkami, včetně CST-100 vyvíjené firmou Boeing a upravené verze lodi Dragon.

Na ISS je nyní tříčlenná posádka. Tvoří ji Rus Michail Kornijenko a Američan Scott Kelly, kteří na orbitálním komplexu stráví rok, a další ruský kosmonaut Gennadij Padalka. Zásoby mají na čtyři měsíce, takže dnešní nezdar Dragonu pro ně neznamená žádný bezprostřední problém.

Nicméně druhá zásobovací loď, kterou využívá NASA, Cygnus společnosti Orbital Sciences, nelétá od října loňského roku, kdy po startu explodovala nosná raketa Antares. Krom toho letos v dubnu selhal i ruský vesmírný kamion Progress, který se nemohl se stanicí spojit a posléze při samovolném sestupu shořel v atmosféře.

Výběr nehod kosmických lodí a nosných raket
21. června 2005 - Ruská nosná raketa Molnija selhala při pokusu vynést na oběžnou dráhu vojenskou družici. Po startu ze severoruského kosmodromu Pleseck selhal třetí stupeň rakety. Zbytky rakety se satelitem dopadly do Ťumenské oblasti na Sibiři.
6. září 2007 - Ruské nosné raketě Proton-M, která měla na oběžnou dráhu vypustit japonskou telekomunikační družici, po několika minutách letu selhal motor a spadla do kazašské stepi.
5. dubna 2009 - Severní Koreji se zřejmě nepodařilo vynést do vesmíru telekomunikační družici, jak oznámila. Podle USA a Jižní Koreje spadly všechny stupně nosné rakety do moře a žádný objekt nezůstal na oběžné dráze.
25. prosince 2010 - Indická raketa s komunikační družicí krátce po startu ze základny Šríharikóta explodovala. Již v dubnu 2010 se jiná indická nosná raketa po startu zřítila do Bengálského zálivu.
24. srpna 2011 - Ruská nákladní loď Progress s nákladem pro ISS se po startu z kosmodromu Bajkonur nedostala na správnou oběžnou dráhu a zřítila se. Na konci první fáze letu se měl Progress oddělit od nosné rakety Sojuz. To se ale kvůli nedostatečnému výkonu nosné rakety nestalo.
1. února 2013 - Rusko-ukrajinská nosná raketa Zenit-3SL s americkou telekomunikační družicí se krátce po startu z plovoucí startovací plošiny Odyssey zřítila do Tichého oceánu.
2. července 2013 - Ruská nosná raketa Proton-M se zřítila krátce po startu z kosmodromu Bajkonur. Na oběžnou dráhu měla vynést tři modernizované družice Glonass-M ruského navigačního systému Glonass. Pád prý zavinily špatně namontované součástky.
28. října 2014 - Soukromá americká raketa Antares bez posádky explodovala při startu do vesmíru. Raketa měla vynést nákladní loď Cygnus, která měla na palubě náklad pro ISS.
31. října 2014 - Soukromá vesmírná loď SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic při testovacím letu explodovala po zážehu motorů a spadla v Mohavské poušti; kopilot stroje zahynul a hlavní pilot, který se katapultoval, byl zraněn.
29. dubna 2015 - Rusko oznámilo, že jeho odborníci ztratili možnost řízeného zániku kosmické lodi Progress, které se po startu nerozevřely vysílací antény, což zablokovalo komunikaci s pozemním řídícím střediskem. Kvůli poruše nosné rakety Sojuz se navíc loď ocitla na nesprávné oběžné dráze. Loď Progress se pak 8. května propadla zpět do zemské atmosféry, kde zanikla.