Tajemný Kairouan je stále jak z arabské pohádky

Kairouan; Systém pro zásobování města vodou, který zahrnuje 15 vodních nádrží. Vybudovali jej místní vládcové v devátém století a představuje nejvýznamnější vodárenskou stavbu středověkého arabského světa

Kairouan; Systém pro zásobování města vodou, který zahrnuje 15 vodních nádrží. Vybudovali jej místní vládcové v devátém století a představuje nejvýznamnější vodárenskou stavbu středověkého arabského světa Zdroj: Libor Budinsky

Většina středověkých arabských měst v severní Africe už dávno ztratila původní tvář a tajemnou orientální atmosféru. Jednou z mála výjimek je tuniský Kairouan, jenž vznikl jako první arabské město Maghrebu už v sedmém století. Návštěvníky starobylého města překvapí unikátní nálada v ulicích, díky níž se přenesete o pár století zpět.

Pomyslnou branou času může být jedna ze čtyř bran sedm kilometrů dlouhých hradeb, které obklopují tajemnou medínu a chrání ji nikoli před nájezdníky z pouště či piráty z moře, jako tomu bylo dříve, ale spíše před ruchem a rychlostí moderní doby. Jakmile vstoupíte dovnitř, všechno se podivně zpomalí, jako by zde čas plynul úplně jiným tempem. Nikdo nikam nespěchá, vše má svůj zažitý rytmus a řád, jako tomu bylo v minulosti.

KairouanKairouan | Libor BudinskyVelká mešita s rozsáhlým nádvořím je čtvrtým nejdůležitějším poutním místem muslimů. Sedm zdejších návštěv se vyrovná pouti do Mekky

Třeba když vstoupíte do jedné z mnoha prodejen koberců, kterými je Kairouan pověstný, zažijete na vlastní kůži zvláštní kupecké divadlo, na jaké není v dnešním moderním světě místo. Nejprve vás uvedou do velkého sálu, usadí vás ke stolku, přinesou mátový čaj a pak začnou rozbalovat jeden koberec za druhým a vychvalovat jejich krásy. Během půl hodiny před vámi leží hromada padesáti nádherných koberců, takže slabé nátury často podlehnou, a i když do domu s unikátní středověkou výzdobou vstupovali jen ze zvědavosti, nakonec si s sebou odnášejí větší či menší suvenýr.

Velbloudí studna

Ale nákupy nejsou zdaleka jedinou zábavou, která na vás v Kairouanu čeká. Ve městě totiž můžete navštívit unikátní technické památky, poněkud bizarní studnu či čtvrtou nejvýznamnější mešitu světa, která je navíc zpřístupněna i nevěřícím, tedy turistům ze západního světa. A právě tam můžeme naši cestu po medíně začít.

Velká mešita vznikla už v sedmém století, ale dnešní podobu získala až o dvě stě let později. Dosud má postavení čtvrtého nejvýznamnějšího poutního místa muslimů a sedm jejích návštěv se vyrovná pouti do Mekky. Turisté mohou vstoupit na rozlehlé nádvoří a také nahlédnout do působivé a prostorné modlitební síně.

KairouanKairouan | Libor BudinskyV bludišti úzkých, bizarně zatočených uliček objevíte stovky malých dílen a obchůdků, kde můžete koupit typické tuniské zboží od kožených výrobků a barevné keramiky přes zlaté či stříbrné šperky až po nejrůznější koření a parfémy

Pokud Velká mešita ohromuje svou velkolepostí, starobylá studna Bir Barouta z osmého století přitahuje pozornost především svou nevšedností. Když totiž vystoupáte po příkrých schodech do prvního patra, v malé místnosti s kulatou studnou uprostřed najdete velblouda, který chodí kolem dokola studny a pohání čerpací mechanismus. Samozřejmě že dnes jde už jen o turistickou atrakci, ta nicméně názorně dokládá, jak cenná byla voda v této části světa. Ostatně těsně za hradbami medíny stojí systém 15 vodních nádrží, které místní vládci vystavěli již v devátém století pro zásobování města vodou. Nádrže se plnily nejen dešťovou vodou, ale i vodou přiváděnou z 30 kilometrů vzdálených hor – představují nejvýznamnější vodárenskou stavbu středověkého arabského světa.

Do bludiště na nákupy

A co ještě navštívit? Ve městě stojí celá řada zajímavých svatyní a poutních míst. Za nejzajímavější je považována svatyně Zavija Sídí Sahaba z 15. století. Ještě větší zážitek vám však zajistí podrobná prohlídka místních suků, které patří k nejzachovalejším v celém Tunisku. V bludišti úzkých, bizarně zatočených uliček objevíte stovky malých dílen a obchůdků, kde můžete koupit typické tuniské zboží od kožených výrobků a barevné keramiky přes zlaté či stříbrné šperky až po nejrůznější koření a parfémy.

KairouanKairouan | Libor BudinskyVelbloud pohánějící čerpací mechanismus historické studny je dnes už jen názornou atrakcí

S parfuméry je vůbec legrace. Stačí, když se zastavíte u některého z nich a svěříte mu jméno svého oblíbeného parfému. Během pár minut vám stejnou vůni namíchá ze svých ingrediencí a nabídne vám téměř totožný parfém za zlomek ceny originálu. Nicméně jen těžko vám dá záruku, že stejná vůně vydrží déle než do dalšího úplňku.

Až budete z nákupů a nekonečného smlouvání unaveni, zastavte se v některé tradiční kavárně na mátový čaj a vodní dýmku. Oboje je zde neuvěřitelně levné – za jednu šíšu a čtyři sklenice čaje zaplatíte pouhých padesát korun. Pokud si chcete odpočinout v luxusnějším prostředí, zastavte se na kávu či oběd ve staré pevnosti zvané Kasba v ulici Ibn El Jazzar, která je dnes přestavěná na luxusní hotel (jmenuje se Hotel de la Kasbach) a kde bývalé vězení slouží jako moderní kavárna.

KairouanKairouan | Libor BudinskyBěhem půl hodiny před vámi leží hromada padesáti nádherných koberců, takže slabé nátury často podlehnou, a i když do domu s unikátní středověkou výzdobou vstupovali jen ze zvědavosti, nakonec si s sebou odnášejí větší či menší suvenýr

Co ochutnat

Tuniská kuchyně nabízí spoustu zajímavých jídel od pikantního „leča“ až po speciality z chobotnic, ale národním pokrmem je kuskus. Jde o v páře vařená zrníčka krupice, která se podávají s dušeným masem (nejčastěji jehněčí či kuřecí), zeleninou a mírně pálivou omáčkou. Celkový chuťový výsledek tohoto jídla je ovšem úžasný. A kdo jednou ochutnal pravý královský kuskus se čtyřmi druhy masa, dlouho na něj nezapomene.

KairouanKairouan | Libor Budinsky

Co koupit

Kairouan je městem s ruční výrobou vázaných, tedy uzlíkových, koberců, která je velmi pracná, ale jejímž výsledkem jsou kvalitní koberce s nádhernými vzory, jež vydrží i několik generací. Ceny koberců nejsou vysoké – metrový koberec pořídíte už za nějakých tisíc korun. Musíte se ovšem připravit na to, že je třeba poněkud smlouvat, a když budete úspěšní, dostanete se klidně i na třetinu původní, prodavačem navržené, ceny. Nejdražší jsou hedvábné koberce, které mají až 300 tisíc uzlů na čtvereční metr. Při nákupu vyžadujte certifikát, který je zárukou nejvyšší kvality. Pro více informací navštivte muzeum Onat na ulici Ali Zouaoui.

Co navštívit

Nejzajímavější památkou v okolí Kairouanu je římský amfiteátr El Jem, který představuje nejzachovalejší antickou památku v celé severní Africe. Na rozdíl od římského Kolosea je zde jen minimum turistů, takže můžete obrovskou stavbu v klidu prozkoumat. Zvláštním paradoxem je skutečnost, že přestože amfiteátr měl kapacitu 30 tisíc lidí, ve městě tehdy žilo jen 12 tisíc obyvatel. Ale El Jem ležel na křižovatce významných obchodních cest, a když se konaly hry, přicházela sem spousta lidí z okolí. Nedaleko amfiteátru můžete navštívit také antickou vilu s nádhernou sbírkou starobylých mozaik.