Test kaváren: Pod Lipami, to je cesta z Prahy do Berlína

Kavárna Pod Lipami je místem se skvělou atmosférou, kde však mají co zlepšovat při přípravě kávy.

Stačí se trochu zasnít a člověk se rázem přenese z Letné na berlínskou třídu Unter den Linden. Tak působivou atmosféru nabízí nekuřácká kavárna Pod Lipami v přízemí letenského činžáku.

Hosté si mohou vybrat, jestli si sednou ke stolu uvnitř, nebo na zahrádku v poklidné letenské ulici.

Čekání na první dvě kávy si s baristou Adamem Dvořákem z Kávového klubu krátíme usrkáváním výborných domácích limonád, které nám obsluha přinesla v malých karafách s brčkem.

„Espreso je větší, má řidší chuť, pěna rychle zmizela,“ hodnotí Dvořák první nápoj. Chyby nachází i u cappuccina.

„Cappuccino je hodně horké, přehřáté, s nízkou pěnou. Při správné teplotě si host nespálí prsty o hrnek,“ vysvětluje Dvořák. Chuť je podle něj dobrá, průměrná.

Pod Lipami dodržují dnes už pozapomenutou kavárenskou tradici, že k dobré kávě patří i čerstvé noviny a časopisy. Host si může vybrat ze stojanu z pestré nabídky.

Jaký má být french press?

Další naší objednávkou je kafetier neboli french press. U něj překvapila baristu řada chyb v přípravě. „Používá se hrubě mletá káva, hrubostí srovnatelná s cukrem krystal.

Pod Lipami ale používají na přípravu kávu jemně mletou.

Špatné bylo i množství vody. „Když nenalijete z přístroje kávu do hrnku najednou, pořád se dál louhuje. Obsah má odpovídat velikosti hrnku,” říká barista.

Dvořáka ale nenadchla ani chuť kávy. „Od etiopské kávy bych čekal víc ovocnosti. Tahle je hutná, přeextrahovaná,“ hodnotí barista.

Odnese nedostatky čas?

Kromě etiopské nabízí kavárna výběr z několika dalších druhů káv z celého světa. Všechny ale melou na jediném mlýnku. To má podle baristy vliv na chuť kávy.

Kromě káv nabízí podnik i bohatou nabídku různých jídel, od zapečených baget přes kuskus a nakládaný sýr až po koláče a bábovku.

I přes všechny nedostatky v přípravě kávy lze návštěvu kavárny Pod Lipami vřele doporučit pro její skvělou atmosféru.

Nedostatky pravděpodobně odnese čas. Kavárna totiž funguje na Letné teprve pár měsíců.