Trendy: V interiérech začíná převládat design šetrný k přírodě

Interiéry coworkingových kanceláří sítě WeWork v Berlíně.

Interiéry coworkingových kanceláří sítě WeWork v Berlíně. Zdroj: WeWork

Světoví návrháři se opět vracejí k interiéru šetrnému k přírodě a všemu živému. Průkopníci veganství se tak hlásí i k navrhování nábytku a bytových doplňků.

Žádné kožené sedací soupravy, žádné kožešinové předložky. To by až tak nepřekvapilo, ale designéři hlásající trend ohleduplnosti ke všemu živému zacházejí při volbě materiálů mnohem dál – musejí se obejít bez vlny, hedvábí nebo peří. Ke slovu tak přicházejí ekologické materiály, které nahrazují zakázané komodity.

Duchnu nacpanou draným peřím tak nahrazuje peřina vyplněná dutým vláknem kapok z obřího tropického stromu vlnovce pětimužného. Na kompostech už nekončí ananasové listy, z jejichž vláken se vyrábí Pinatex, ekologicky šetrný materiál nahrazující zvířecí kůži.

Další novinkou, která může nahradit kůži, je Modermaedow. Tento biologicky vyráběný materiál z hub, jenž byl před rokem představen v newyorské expozici Muzea moderního umění, má zcela totožné vlastnosti jako zvířecí kůže.

Na rozdíl od alternativních kůží do povědomí veřejnosti hlouběji proniklo jemné a lesklé hedvábí z banánových vláken, které má prakticky stejné vlastnosti jako to pravé z kokonů bource morušového. Oblibu již získaly také bambusové ručníky a konopné tkaniny.

Jak tedy navrhnout třeba pravou veganskou postel? Není to tak složité, jak by se mohlo zdát. Na konstrukci přirozeně poslouží bambus. Místo molitanové matrace se nabízí alternativa v podobě Viskélyocellu, což je biologicky rozložitelná viskóza ze dřeva a recyklovaných textilií, která umožňuje pohodlný spánek.

Pak už stačí ušít peřinu a polštář z banánového hedvábí a naplnit je dutým vláknem kapok nahrazujícím peří. A jako přehoz ideálně poslouží hrubší konopná tkanina.