Tygři, gorily, medvědí kůže: Internet zaplavují ilegální inzeráty se zvířaty

Sloní kly zabavené úřady

Sloní kly zabavené úřady Zdroj: Robert Segin/USFWS, Flickr.com (CC BY 2.0)

Na internetu lze sehnat cokoli. Že se to týká i nezákonného obchodu s ohroženými živočichy, ukázala studie v 16 zemích, která odhalila 33 tisíc online nabídek mezinárodně chráněných zvířat či jejích trofejí v hodnotě 244 milionů korun.

Je libo tygra, orangutana nebo gorilu, která „je vycvičená, aby chodila na toaletu“? I takové nabídky lze najít na internetu. Inzertní servery nabízejí i desítky chráněných hadů, kolibříků či tropických žab.

K dispozici jsou i trofeje. Nelegální obchodníci nabízejí především slonovinu, ale i kožešinu z ledního medvěda, zuby sněžného levharta nebo šálek vyřezaný z roku nosorožce, který si prodejce cení na v přepočtu skoro dva miliony korun.

Za analýzou stojí organizace International Fund for Animal Welfare (IFAW) spolu s profesionály v oblasti je proti pašování. Během šesti týdnů v tomto roce prozkoumala veřejně dostupné internetové stránky v 16 zemích, nezákonné inzeráty našla například i na dražebním serveru Ebay.

Párek leguánů fidžských na prodej na nizozemském webu za 2800 eurPárek leguánů fidžských na prodej na nizozemském webu za 2800 eur | IFAWPár leguánů fidžských na prodej na nizozemském webu za 2800 eur

Nejvíce inzerátů týkajících se živých velkých zvířat našli experti na Ukrajině a v Rusku. Obě země vedou žebříček i poté, co byly z výsledků vyřazeny podvodné inzeráty, které měly z kupujících jen vylákat peníze.

Ruské servery nabízejí například orangutany a šimpanze za ceny začínající na 45 tisících dolarů a desítky různých šelem. Na Ukrajině lze koupit krokodýly, asijského černého medvěda či extrémně ohroženého klokana uzdičkového.

Gepard za 65 tisíc dirhamů na prodej ve Spojených arabských emirátechGepard za 65 tisíc dirhamů na prodej ve Spojených arabských emirátech | IFAWGepard za 65 tisíc dirhamů na prodej ve Spojených arabských emirátech

Vůbec nejčastějším zbožím nabízeným online je slonovina, například v Číně tvoří skoro 80 procent všech nalezených nabídek. Následují inzeráty nabízející plazy. Běžné jsou i nabídky ptáků.

Řadu odhalených inzerátů nyní vyšetřuje policie. „Kybernetický zločin proti divoké zvěři představuje zlověstnou tichou hrozbu pro ohrožené druhy, umožňuje totiž zločincům provádět jejich odporné podnikání v anonymitě,“ uvedl šéf IFAW Azzedine Downes.

Petr Voříšek: Krize zemědělství ptákům pomohla. Teď už zase ubývají