Uber lhal o prověřování řidičů, v Kalifornii zaplatí pokutu

Uber - označení nástupní plochy v americkém Portlandu

Uber - označení nástupní plochy v americkém Portlandu

Za klamání spotřebitelů zaplatí společnost Uber v domovské Kalifornii pokutu ve výši až 25 milionů dolarů (přibližně 600 milionů korun). Uvedli to prokurátoři v Los Angeles a San Franciscu. Firma zabývající se zprostředkováním jízd přeceňovala kontroly svých řidičů, které mnozí kritici kvůli absenci otisku prstů považují za nedostatečné a zastaralé.

Uber s odškodněním souhlasil a s žalobci se dohodl. Do dvou měsíců musí zaplatit deset milionů, zbylých patnáct milionů za dva roky, pokud své jednání nenapraví. „Jsme rádi, že máme tento případ za námi. A jsme nadšení, že můžeme zdvojnásobit naše úsilí vůči našim klientům a řidičům ve státě Kalifornie,“ oznámil Uber v tiskovém prohlášení.

Podle žaloby Uber nemluvil pravdu o kontrolách svých řidičů, které jsou častým terčem kritiků nejen v USA. Označuje je přitom jako „zlatý standard“ a mluví o „nejbezpečnější jízdě po silnici“. Tato tvrzení nyní stáhne.

Kromě toho se žaloba týkala jízd řidičů na letiště, kam k tomu neměli oprávnění. V případě San Francisca si navíc účtovali čtyřdolarový příplatek, z kterého neodváděli letišti žádný podíl.

Neprověřují otisky prstů

„Případ vysílá jasnou zprávu celému byznysu, obzvláště startupům, že ve snaze rychle získat podíl na trhu nemohou ignorovat zákony na ochranu spotřebitelů,“ prohlásil okresní návladní San Francisca George Gascón.

Ve Spojených státech každý, kdo pracuje pro Uber, musí kromě vlastnictví řidičského průkazu projít prověřením jeho trestního rejstříku a kontrolou záznamů o jeho vozidle. Kontrola trestní minulosti řidiče je však podle mnohých hlasů nedostatečná a zastaralá.

Jak uvádí britská BBC, na rozdíl od tradičních taxislužeb, Uber nevyžaduje od řidičů otisk prstů. V některých amerických městech k tomu byl přinucen, například v Houstonu, kde se poté objevila v jeho flotile řada bývalých trestanců.