Udělejte ze svého mobilu 3D tiskárnu, vyzývají inženýři na Kickstarteru

doslova a do písmene mobilní 3D tiskárna OLO

doslova a do písmene mobilní 3D tiskárna OLO Zdroj: OLO 3D

Trend mobility vládne světu a postupně se dostává i do oblastí, v nichž bychom jej normálně nečekali. Své o tom ví inženýři ze startupu OLO 3D, kteří vyvinuli stejnojmennou 3D tiskárnu, jež je nejen telefonem ovládána, ale zároveň displej telefonu využívá jako svoji významnou „tisknoucí“ součást. Na serveru Kickstarter.com komunitu nadšenců požádali o 80 tisíc dolarů na zahájení produkce svého vynálezu, aktuálně už mají přes 620 tisíc dolarů a celý měsíc do konce kampaně.

OLO funguje díky speciální na světlo citlivé pryskyřici. Uživatel vloží telefon na dno konstrukce, vlije pryskyřici do nádržky nad displejem a celou základu přikryje hlavní částí tiskárny. Program pak postupně displejem prosvěcuje části bazénku pryskyřice, kde postupně tuhne výrobek. Ve víkové části tiskárny je „výtah“, který zvedá zatuhlou část výrobku a umožňuje, aby pod něj pryskyřice opět vtekla a mohla být prosvícena. Výrobek po dokončení tisku stačí jen opláchnout v teplé vodě.

Za vývojem stojí Italové Filippo Moroni a Pietro Gabrielle, jejich firma sídlí v San Francisku a věří, že způsobí revoluci třeba ve způsobu posílání drobných dárků – s jejich tiskárničkou si prý lidé budou moci prostřednictvím aplikace vzájemně zasílat a tisknout nejrůznější předměty. V ovládací aplikaci k tiskárně programátoři přidali také veřejné „tržiště“, odkud si lidé mohou stahovat plány dalších tisknutelných předmětů, nechybí ani zabudovaný editor a možnost skenovat existující předměty.

doslova a do písmene mobilní 3D tiskárna OLOdoslova a do písmene mobilní 3D tiskárna OLO | OLO 3Dnic víc k 3D tisku s OLO není zapotřebí

Konečná cena v kampani na Kickstarteru za jednu tiskárnu je 99 dolarů. Autoři vynálezu tvrdí, že pryskyřici nacenili stejně jako standardní ABS plast, který používají „tradiční“ 3D tiskárny. Výrobci předpokládají, že širší produkci tiskárny zahájí ještě v červnu letošního roku s tím, že na začátku září dodají první kusy podporovatelům z kampaně na Kickstarteru.

Jak funguje tisk s OLO