Umělecký hybrid nebo také nejnavštěvovanější britské muzeum Tate Modern slaví dvacet let

Tate Modern - Až přijde chuť na umění, navštivte Tate Modern na jihu Temže. Stálá expozice je zdarma a provede vás uměleckými epochami dvacátého století lépe způsobem, který má ke školní nalévárně daleko. Z její vyvýšené kavárny je krásný pohled na řeku a katedrálu svatého Pavla.

Tate Modern - Až přijde chuť na umění, navštivte Tate Modern na jihu Temže. Stálá expozice je zdarma a provede vás uměleckými epochami dvacátého století lépe způsobem, který má ke školní nalévárně daleko. Z její vyvýšené kavárny je krásný pohled na řeku a katedrálu svatého Pavla. Zdroj: profimedia.cz

Tate Modern
Londýnská galerie Tate Modern
Londýnská galerie Tate Modern
Londýnská galerie Tate Modern.
5
Fotogalerie

Když se vezme vysloužilá tepelná elektrárna, v přepočtu čtyři miliardy korun a k tomu architekti ze studia Herzog & De Meuron, objeví se na konci rovnice Tate Modern, nejnavštěvovanější muzeum umění v Británii. Od jeho otevření dnes uplyne dvacet let.

Tate Modern vděčí za svůj úspěch více faktorům – velkorysé investici, unikátnímu prostoru i svému umístění. Elektrárna Bankside byla postavena přímo v centru Londýna, hned naproti přes řeku Temži se vyjímá katedrála sv. Pavla. Britové považovali dříve za praktické stavět elektrárny co nejblíže spotřebiteli. Poté, co i kvůli tomu bylo ve městech nedýchatelno, tento postoj přehodnotili. Bankside byla uzavřena v roce 1981 a čekala na další využití.

Toho se dočkala o 19 let později, kdy v ní bylo slavnostně otevřeno muzeum moderního umění, které se nepodobá takřka ničemu, co bylo s uměním dosud spojováno. Díky přestavbě vznikl zcela unikátní prostor, kterému nemůže konkurovat žádná podobná instituce.

Jen bývalá turbínová hala má výšku sedmi poschodí a celkovou plochu 3,5 tisíce metrů čtverečních. Konají se zde speciální výstavy současných umělců a zhostit se důstojně tohoto prostoru je pro každého vystavujícího a kurátora životní výzvou.

Na střechu haly byla přistavěna dvoupodlažní skleněná nástavba, avšak mnoho původních průmyslových prvků bylo zachováno. Součástí galerie je i bývalá kotelna a v současnosti i měnírna.

Díky velkému zájmu o nový stánek umění byla v roce 2016 přestavěna na desetipatrovou pyramidovou věž, čímž se výstavní prostory galerie zvýšily o polovinu. Náklady na tuto věž činily v přepočtu takřka osm miliard korun, ovšem zahrnovaly i přestavbu tří podzemních nádrží na topný olej na další prostory věnované především živému umění.

Ani nová věž však nezastiňuje původní dominantu celého komplexu, 99 metrů vysoký cihlový komín. Díky všem přestavbám je Tate Modern v současnosti jedním z největších muzeí moderního a současného umění na světě, kterým jen loni prošlo na šest milionů návštěvníků.