V Austrálii vyvíjí bionickou podprsenku

bionická podprsenka

bionická podprsenka Zdroj: Paul Jones/University of Wollongon

Na australské Univerzitě ve Wollongongu nedávno spatřil světlo světa první prototyp bionické podprsenky na světě, která přizpůsobuje intenzitu sevření hrudníku ženy podle toho, jak je zrovna fyzicky aktivní. Tvůrci vynálezu doufají, že jsou na cestě k revoluci v podprsenkovém designu a univerzální odpovědi pro většinu žen, které ráno při volbě podprsenky řeší otázku: Zachovat si pohodlí, přitažlivý vzhled nebo mobilitu pro případ nenadálého sprintu na autobus?

Australští výzkumníci se oblasti ženského popředí a podprsenkám věnovali celých patnáct let. Až nyní však technologie začíná odpovídat původním představám o funkčnosti tohoto typu prádla.

Julie Steele, Gordon Wallace a Sheridan Gho na Wollongongské univerzitě nedávno díky tomuto pokroku vyvinuli speciální typ tkaniny, v jejíchž speciálně zapletených vláknech jsou umístěna také čidla měřící intenzitu jejich napínání a pohyb ňader. Data pak předávají do miniaturních servomotorků umístěných v oblasti zapínání podprsenky, ty pak upravují zpětné pnutí vláken a látky samotné.

Julie Steele, Gordon Wallace a Sheridan Gho, tvůrci bionické podprsenkyJulie Steele, Gordon Wallace a Sheridan Gho, tvůrci bionické podprsenky | Paul Jones/University of WollongonJulie Steele, Gordon Wallace a Sheridan Gho, tvůrci bionické podprsenky

Inženýři uznávají, že první prototyp bionické podprsenky nevypadá nijak extra přitažlivě a že na něm ještě nechají hodně hodin vývoje, než jej začne nosit běžná uživatelka, nevzdávají se však naděje, že až se to tak stane, bude to velká podprsenková revoluce. Zatím řeší další z překážek pro běžné využití: zapínací část totiž zatím rozhodně nesmí přijít do kontaktu s vlhkostí.

Špatná volba prádla může mít vážné dopady na zdraví

Až v 85 procentech případů je soužití ženy a podprsenky podle nedávné studie univerzity v Portsmouthu provázeno problémy – ženy si prý nejčastěji špatně vybírají typ podprsenky nebo dokonce kompletně ustávají ve sportovních aktivitách jen kvůli tomu, že jejich přednosti spodní prádlo neudrží na svém místě.

To pak má zpravidla za následky přinejlepším trochu nepohodlí a otlačenin v podpaždí, v horším případě pak bolesti zad, hlavy i samotných ňader. Sportovní podprsenky sice řeší potřebu „udržet“ ženské přednosti na místě, jejich dlouhodobé pevné sevření však také není pohodlné či zdravé.

Tým inženýrů se vývojem inteligentní bionické podprsenky zabýval posledních patnáct let. V repertoáru výzkumu byl samozřejmě nejenom zmíněný prototyp, ale také zkoumání způsobů nošení podprsenek, vliv velikosti ňader na sportovní aktivitu ženy, dopady nošení podprsenek na zdraví a podobně.

Chytrá podpora. Jak na výběr sportovní podprsenky