V Česku roste obliba městských kol, slouží i jako módní doplněk

jízdní kolo, ilustrační foto

jízdní kolo, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Kolo "single speed" od firmy Trek
moderní skládací kolo v "přenosovém" stavu
městské "skládačky" se těší oblibě manažerů
Cyklisté na skládacích městských kolech – stále častější obrázek z měst
pražská cyklistika je pestrá – cyklistů na horských a trekingových kolech potkáte stále hodně
5
Fotogalerie
Jízdní kolo se už nepovažuje jen za dopravní prostředek, ale speciálně konstruované bicykly si lidé často pořizují také jako módní doplněk, který jim usnadňuje cestování po městě a slouží i ke krátkých výletům s přáteli. Prodej pohodlných městských kol s ladnými křivkami a moderním či retro designem díky tomu v Česku rychle roste.

„Rok od roku prodáváme více stylových městských kol. Kupují je hlavně lidé, kteří požadují, aby jejich kolo vypadalo hezky. Mezi našimi zákazníky jsou především mladé ženy, například designérky, fotografky či umělkyně,“ řekl na jarním festivalu cyklistiky For Bikes v Praze Martin Jiras z firmy Citybikes. Městským kolům začali podléhat také muži. Dávají ovšem přednost spíše stylovým modelům, které jsou trendy po technické stránce a například místo řetězu mají speciální řemen.

Městská kola jsou podle Jirase díky vzpřímenému posezu pohodlná, a i když to na první pohled nevypadá, tak jsou vybavena až osmirychlostní převodovkou, která nevyžaduje zvláštní údržbu. Samozřejmostí jsou blatníky, díky kterým lze na kolo vyrazit i v běžném oblečení.

Prohlédněte si také:

Mezi poslední hity patří městské kolo se silničním rámem, které svým tvarem připomíná klasický bicykl fixed gear, jehož typickým znakem je pouze jedna rychlost bez volnoběhu. Kolo většinou nemá brzdy nebo jen jednu a brzdí se smykem zadního kola.

„Popularita fixed gear kol, tedy takzvaných furtošlapů, je masivní hlavně v severní Americe a Asii. V Evropě tohle progresivní městské ježdění frčí především v Londýně a Berlíně. Postupně se ale tato vlna dostává i do ostatních evropských měst včetně Prahy,“ uvedli zástupci pražské společnosti Funbikes.

Model „furtošlapu“ má v nabídce také firma Citybikes, která ale tento bicykl doplnila volnoběhem a převodovkou. „Kolo má naprosto čistou linii, kožené doplňky a lze ho konfigurovat podle přání zákazníků. Na ulicí vždy vzbudí pozornost,“ podotkl Jiras.

U nás stále vedou crossová a horská kola

Cena městských kol se podle Jirase zpravidla pohybuje od 9 tisíc do 25 tisíc korun a zákazníci si mohou vybrat z mnoha barevných variant. K městským kolům lze pořídit řadu doplňků, ať už to jsou kožené brašny, sedla s pérováním či rukojeti. Obchodníci do své nabídky zařadili i některé módní doplňky, například stylové čepice.

Městská kola se těší velké oblibě na západ od českých hranic. „Inspirací pro nás může být Rakousko nebo Německo, kde jezdí více lidí na kolech pohodlných než sportovních,“ podotkl Jiras. Česku v prodejních statistikách zatím jasně dominují krosová a horská kola.