V historických plzeňských lázních vzniknou byty, hotel a wellness

Prvorepublikové lázně v Plzni byly přes patnáct let uzavřeny. Italský investor TWB Praha je zrekonstruuje na luxusní byty, kanceláře, hotel, restaurace a wellness. Nyní čeká na územní rozhodnutí na přestavbu památkově chráněného objektu, který je dominantou centrálního nábřeží.

Stavba, jejíž náklady se budou pohybovat mezi 300 až 500 miliony korun, má začít za rok. „Končí územní řízení, územní rozhodnutí bude vydané do léta. Pokračujeme na projektu pro stavební povolení a prováděcím projektu,“ řekl architekt Jan Soukup ze stejnojmenného plzeňského ateliéru. S návrhy ateliéru souhlasí památkáři, jimž se líbí kombinace wellness a bydlení, která dále nese myšlenku bývalých lázní. Návrh s vtipnou skleněnou nástavbou se perfektně hodí do nábřežní fronty,“ řekl šéf odboru památkové péče magistrátu Petr Marovič.

#####Lázně se stanou novou dominantou Plzně

Ateliér má ambici, aby budova byla pýchou Plzně. Vzhled přední části, která je podobně jako bývalý pětadvacetimetrový bazén a halový prostor vstupu památkově chráněná, nemohou stavitelé měnit. „Přesto chceme, aby střední část průčelí, které nebylo po válce tak dobře obnoveno, dostalo určitou vznosnost a váhu, a tak tam dáváme velkou skleněnou kostku,“ dodal Soukup. Moderní nástavby a zadní budova budou mít stejnou výšku jako sousední policejní objekt; má dotvořit a uzavřít celý blok.

Italové, kteří objekt získali před třemi lety, tu chtějí mít pestrou nabídku aktivit, aby se dočasný propad poptávky financoval dalšími činnostmi. „Tím nejlepším, co stavba skrývá, je velkorysá hala s bazénem,“ řekl Soukup. Bazén má sloužit jako wellness a fitness areál pro 250 osob. V patrech dvorní vestavby vybuduje investor luxusnější byty, hotel, obchody a restaurace. Pod zemí vznikne 200 parkovacích míst.

#####Objekt doplatil na privatizaci

Při otevření, v roce 1932, šlo podle architekta o nejmodernější lázně v republice navržené pražským architektem Bedřichem Bendelmayerem. Po válce už nebyla nejhezčí střední část s vysokým trojúhelníkovým průčelím na impozantních sloupech obnovena. Lázně se dvěma bazény získal před 16 lety v privatizaci soukromník, který zkrachoval. Před devíti lety je koupil Amádeus Real za deset milionů korun.

Nejprve jednal o prodeji s městem, které tam spolu s krajem chtělo vybudovat galerii. Nakonec ale budovu koupil italský investor, který už vlastní v ČR luxusní hotely a byty. Budova ale rychle chátrá. Využívají ji bezdomovci, kteří tam vytrhali dráty ze zdi a odnesli další kovové části. „Objekt je železobetonový skelet, bez významnějších statických poruch. Chátrá pouze neúdržbou,“ dodal Marovič. Nyní se však už snad definitivně blýská na lepší časy.

*

Plzeň by mohla mít vedle zrekonstruovaných lázní v brzké době i další dominantu. Německá společnost Aquamare, největší provozovatel aquaparků v Německu, totiž nabídla západočeské metropoli, že na jejím pozemku na okraji průmyslové zóny vybuduje obří aquapark za stovky milionů korun. Jeho součástí by byla kromě vnitřních bazénů a desítek atrakcí venkovní vyhřívaná vodní plocha s pláží na opalování.

„Vedli jsme s investorem úvodní jednání, nyní připravujeme změnu územního plánu z kategorie výstavnictví na sportovní zařízení. Projednávat ho bude v září zastupitelstvo,“ informoval technický náměstek primátora Petr Rund. Forma a způsoby financování i finanční účast města jsou podle Runda otázkou dalších jednání. Může jít o společný projekt radnice s německým investorem, PPP projekt (partnerství veřejného a soukromého sektoru) nebo město do zvažovaného projektu „pouze“ vloží pozemky areálu jako svůj podíl. Zařízení bude určeno pro sportovně rekreační využití veřejností, nikoli pro výkonnostní sport a závody. *(čtk)*

Kyslíková terapie proti stresu, únavě a nespavosti. Kde ji vyzkoušíte? Tipy z celé ČR. Více zde >>>