V létě tak nepršelo deset let

Škody způsobené dešti budou po létě sčítat zemědělci i provozovatelé kempů.

Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným. Legendární věta Rudolfa Hrušínského z filmu Rozmarné léto, když stojí po pás ve vodě, sedne jako ulitá na letošní letní měsíce. Déšť, déšť a zase déšť. Vrásky na čele dělá zemědělcům, provozovatelům kempů i pojišťovnám, které sčítají škody po záplavách. Meteorologové tvrdí, že takhle nepršelo minimálně deset let.

Obilí nezraje

Kdo samozřejmě na rozmary počasí doplatí nejvíc, jsou zemědělci. „Tím, že pole dostala tolik vláhy, vyrazil nejen plevel, který obilí ničí a proti kterému letos nepomohly ani postřiky, ale i klasy se zmladily, a teď nezrají. Takže nemůžeme sekat. Navíc jsou pole podmáčená, takže do některých míst se dostáváme docela obtížně,“ řekl soukromý zemědělec Antonín Šípek. Na odhad škod je podle něho zatím ještě brzy, protože většina obilí je stále na poli.

Lidí jezdí míň

Vinu za klesající tržby mohou počasí dávat i provozovatelé kempů. Ten největší, Ostende u Boleváku, letos nezaznamenal takový příval turistů jako loni. „Přijelo návštěvníků méně. Jak z Čech, tak i z ciziny. Před sezonou jsem věřil tomu, že stav českých návštěvníků se udrží. O cizincích jsem věděl, že moc jezdit nebudou, ale nakonec nepřijeli ani ti Češi,“ vysvětlil provozovatel Ostende Antonín Hegner. Ani on zatím nechce říci, jak hluboko tržby klesly, ale je to minimálně o padesát procent. Jedno je jisté už teď: letošní rok patří mezi ty nejslabší.

Tak dlouho nepršelo

Nad proměnlivostí počasí kroutí hlavou i meteorologové. Podle vedoucího oddělení meteorologie a klimatologie plzeňského hydrometeorologického ústavu Jiřího Hostýnka za červenec na západě Čech propršelo skoro dvacet dnů. V červnu jich bylo ještě víc, celkem čtyřiadvacet. „Vzhledem k charakteru počasí a téměř každodenním přeháňkám a bouřkám je nadnormální i počet dešťových dnů. Co je pro letošní srážky více neobvyklé, je jejich značná proměnlivost, způsobená lokálními bouřkami a přívalovými dešti. Taková intenzita srážek se vyskytne zhruba jednou za deset let,“ dodal Hostýnek.