V libereckém týmu plave sedm mistrů

Liberecké veteránské plavkyně soutěží na mistrovství světa ve Švédsku. Ještě před odjezdem vyplavaly sedm zlatých medailí na domácím mistrovství.

Sedm zlatých medailí a sedm titulů mistrů republiky. S takovými úspěchy se mohou pochlubit plavci Sportovního plaveckého klubu Liberec z mistrovství republiky Masters, tedy plaveckých veteránů. Dvě ze závodnic, dvaašedesátiletá Stefka Lanková a padesátiletá Lenka Stluková v těchto dnech navíc hájí české barvy na mistrovství světa ve Švédsku, na které si obě vyplavaly účast.

Češky na severu

„Obě jsme splnily limity a nominovaly se na světovou soutěž. Já jedu na mistrovství světa už po několikáté, ale čeká mě tam na osmdesát soupeřek, tak nebude snadné získat dobré umístění,“ řekla před odjezdem Lenka Sluková. Závodit tam bude v disciplínách prsa a kraul. Její kolegyně Lanková pak vystartuje do soutěže v plavání stylu prsa. V závodě se objeví soutěžících ve skupině Masters, která zahrnuje plavce od pětadvaceti let až do sta. „Já budu soutěžit v kategorii od padesáti do čtyřiapadesáti let. Nejstaršími závodníky má být šest plavců ve skupině nad devadesát let,“ dodává ke světovému závodu Stluková. Krátce před odjezdem se obě liberecké závodnice i jejich kolegové z oddílu blýskli na mistrovství republiky veteránů v České Lípě.

Medailové žně

O cenné kovy tam usilovalo pět Liberečanů. „Výprava byla velmi úspěšná. Stejně jako před dvěma lety jsme přivezli třiadvacet medailí a zároveň sedm titulů mistrů světa,“ pochvalovala si Stluková. Nejúspěšnějším závodníkem se stal Aleš Rožec se třemi zlatými a dvěma stříbrnými medailemi. Od každého kovu jeden kousek vyplaval Radek Pražák. Zahanbit se nechaly ani ženy. Dvě zlaté medaile na trati dvě stě metrů prsa a čtyři sta metrů polohového závodu získala Lenka Stluková. Stříbro vyplavala na trati sto metrů prsa a dvě stě metrů polohového závodu, pro bronz si zaplavala na tratích sto metrů volným způsobem a sto metrů polohového závodu. Další dvě druhá místa si připsala na své konto Martina prskavková. Stříbrnou a bronzovou medaili z České Lípy vezla domů Stefka Lanková. „Velkým úspěchem oddílu je i vítězství ve štafetě, kde si pro stříbrnou medaili doplavala smíšená štafeta. Porazili jsme i velké oddíly z Prahy, Ústí a Brna,“ chlubí se dalším umístěním liberečtí plavci. Lépe než oni zaplavali na trati čtyřikrát padesát metrů prsa jen soutěžící z Nového Jičína.
Z celkového počtu osmatřiceti oddílů na Mistrovství ČR Masters se Liberečané dostali se svými čtyřiadvaceti medailemi na dvacáté třetí místo. Zvítězil pražský oddíl Neptun Masters, za který ovšem plavalo několikanásobně víc závodníků.