V Táboře otevřeli Muzeum čokolády a marcipánu

Marcipánové postavičky z českých pohádek v Muzeu čokolády a marcipánu, které 5. září otevřeli v historickém centru Tábora. Lidi do nové turistické atrakce láká především každodenní degustační menu a možnost dívat se přes sklo přímo pod ruce cukrářů.

Marcipánové postavičky z českých pohádek v Muzeu čokolády a marcipánu, které 5. září otevřeli v historickém centru Tábora. Lidi do nové turistické atrakce láká především každodenní degustační menu a možnost dívat se přes sklo přímo pod ruce cukrářů. Zdroj: CTK

V historickém centru Tábora v úterý otevřeli nové Muzeum čokolády a marcipánu. Je největší svého druhu v Česku a jedno z největších v Evropě.

„Muzeum vzniklo ve třech spojených domech v centru památkové rezervace na ploše přes 1000 metrů čtverečních. Jeho vybudování včetně náročné rekonstrukce domů stálo 34 milionů korun a práci v něm našlo 15 lidí,“ řekla majitelka muzea Petra Kovandová, která se na spolufinancování projektu ROP podílela 13 procenty.

Lidi do nové turistické atrakce láká především každodenní degustační menu a možnost dívat se přes sklo přímo pod ruce cukrářů. Nikdo dnes neodolal vůni a pohledu, a také domů si z atraktivní prodejny bylo možné odnést čerstvé čokoládové bonbóny. Třeba speciální pralinky s extrakty bylinek a koření prý nikde jinde nejsou k mání. Navíc je zdobí pracné dekorace, třeba pralinky s chutí madagaskarské vanilky.

Zatímco rodiče, či prarodiče si mohou v čokolaterii v klidu vychutnat čerstvé pralinky, pro děti je připravená dílna, kde mohou z marcipánu tvarovat třeba pohádkové figurky.

V samotných expozicích muzea, které se rozkládají od sklepa až po půdní prostory, se mohou zájemci dozvědět všechno o historii čokolády. Ve stínu stromů deštného pralesa je pro ně připraven i pohyblivý model putování kakaového bobu z plantáží až do obchodu s čokoládou. Ve stylizovaném salonku se zase mohou za podmalby dobové hudby přenést do 17. století. Je v něm prezentována historie evropských čokolaterií.

Marcipánové postavičky z amerického animovaného filmu Příšerky s.r.o v Muzeu čokolády a marcipánu v Táboře. Lidi do nové turistické atrakce láká především každodenní degustační menu a možnost dívat se přes sklo přímo pod ruce cukrářů.Marcipánové postavičky z amerického animovaného filmu Příšerky s.r.o v Muzeu čokolády a marcipánu v Táboře. Lidi do nové turistické atrakce láká především každodenní degustační menu a možnost dívat se přes sklo přímo pod ruce cukrářů. | CTK

Mezi zajímavé exponáty patří také věž z čokoládového městečka Orion - 20 let stará kulisa ze známé televizní reklamy, nebo třeba čokoládová fontána vyrobená ve sklárnách Bořka Šípka. Muzeum představuje i jinou pochoutku - marcipán, který se používá především ke zdobení dortů a zákusků. K vidění jsou dokonalé marcipánové modely historického Tábora nebo třeba postavičky z celé řady pohádek. Zážitek doplňují i filmy, například o tom, jak čokoláda svědčí lidskému organismu.

Zatímco o čokoládě se všeobecně ví, že je vyrobená z kakaových bobů, dokážete říct z čeho se vyrábí marcipán? Uhodl ten, kdo si myslí, že tvoří oloupané a rozdrcené sladké mandle s cukrem. Vzájemný poměr obou surovin není přesně stanoven, ale obecně platí, že kvalitnější marcipán obsahuje více mandlí. Marcipán pochází z Orientu a do Evropy se rozšířil skrze Španělsko a Portugalsko.