Valldemoso. Dostihový král z Ostravy

Ostravský kůň Valldemoso letošní pardubickou nedojel. Ale chuť si spravil na největších dostizích Moravy a Slezska.

Nepatřil k největším favoritům letošní Velké pardubické, ale mnoho odborníků tipovalo, že by mohl překvapit. Valldemoso ale nejslavnější český dostih nedojel.
„Před startem jsem si ještě dělal z žokeje Dušana Andrése srandu, že pokud chce spadnout, ať spadne brzy. Aby Valldemoso mohl jet ve Slušovicích,“ řekl trenér šestiletého koně Jiří Uhl (na snímku s Valldemosem). Ostravský kůň opravdu spadl brzy. Jako jediný ze startovního pole nepřešel přes čtvrtou překážku dostihu, legendární Taxisův příkop. Valldemoso tedy ve své premiéře na Velké neuspěl. Ale pro něj letos už jen samotná účast v dostihu byla úspěchem. Musel projít kvalifikací a tu i přes nejrůznější problémy vyhrál. „Dva dny před kvalifikací se přitom zranil, měl tržnou ránu na noze. Zašili jsme mu to, ale potom se zranil Dušan Andrés a neměli jsme jezdce. Rozhodl jsem se, že prostě Valldemoso nebude startovat, ale majitel mi řekl, ať někoho seženu. Nakonec ho jel Honza Faltejsek, který se s ním seznámil pět minut před začátkem kvalifikace. Přesto spolu suverénně vyhráli,“ pochválil koně i jezdce Uhl.
Šestiletý ryzák z ostravské stáje DS Sendy letos zářil především na dostizích na Moravě a ve Slezsku. Nejdříve vyhrál ve Světlé Hoře, potom v Albertovci a na závěr i ve Slušovicích. „Je to prostě dostihový král Moravy a Slezska. A bezpochyby je to nejlepší překážkový kůň, kterého jsem kdy trénoval,“ uvedl Uhl.
Valldemoso zatím odběhal sedmadvacet závodů, z toho devět vítězných. „Takovou bilanci neměl ani žádný kůň na letošní Velké pardubické,“ sdělil Uhl. Valldemoso se narodil v Ostravě ve stájích DS Sendy majitele Konráda Neuvirta. V začátcích byl výbušný a neklidný. „Z kraje sezony vždy vyhrál dva závody a na následující se nesoustředil. Proto jsme se rozhodli ho vykastrovat. A rozhodně mu to pomohlo. Většinu dostihů zvládl v klidu,“ pověděl Uhl. Zatím poslední dostih vyhrál ve Slušovicích. „Po pardubické neměl v nohách tolik metrů, tak jsme ho mohli přihlásit. A jsem rád, protože původně jsem chtěl, aby startoval na všech třech velkých závodech na Moravě a ve Slezsku,“ pravil Uhl. Valldemoso v současnosti odpočívá. „Ve výběhu ho ale nenecháváme s ostatními. Chodí s ním maximálně dva další koně. Kdysi se k ostatním choval jako lump, a i když už je hodný, tak by mu to teď mohli vrátit,“ prozradil Uhl. Valldemoso má i svoje zlozvyky. Se šestiletým valachem je to jako u lidí. „Už se nám několikrát stalo, že jsme ho vytáhli ze stáje a díváme se, že kulhá. Jedeme s ním na veterinu a vidíme, že Valldemoso chodí normálně. Vždycky to ze začátku vypadá jako neřešitelný problém, ale po chvilce je po bolesti. Prostě to na nás jen tak zkouší,“ směje se Uhl.