Varhaník se asi zbláznil! Noc kostelů 2020 od zvonů sv. Víta po kapli hradu Bouzov

Noc kostelů už v minulosti otevřela zajímavá místa. V táborském Klášterním kostele Narození Panny Marie byla zpřístupněná krypta, lidé mohli prožít modlitbu na prahu noci, kdy zapálením svíčky vzpomněli na ty, kteří už s nimi nejsou.

Noc kostelů už v minulosti otevřela zajímavá místa. V táborském Klášterním kostele Narození Panny Marie byla zpřístupněná krypta, lidé mohli prožít modlitbu na prahu noci, kdy zapálením svíčky vzpomněli na ty, kteří už s nimi nejsou. Zdroj: Profimedia

Pozdně gotickou středověkou monstranci uviděli návštěvníci v chrámu sv. Mikuláše a Alžběty v Chebu.
V táborském Klášterním kostele Narození Panny Marie byla zpřístupněná krypta, lidé mohli prožít modlitbu na prahu noci, kdy zapálením svíčky vzpomněli na ty, kteří už s nimi nejsou.
Do noci kostelů se zapojila i Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku. V tamní kryptě leží ostatky kněží, šlechticů i poutníků, kteří zahynuli na pouti do Frýdku.
Za Noci kostelů otevřel brány i Kostel Navštívení Panny Marie v Břeclavi-Poštorné.
Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku za Noci kostelů
12
Fotogalerie

Zákoutí církevních památek přístupná uprostřed noci v plné světelné nádheře, a to i v místech, jež jinak zůstávají skryta očím návštěvníků. Setkání s křesťanstvím prostřednictvím hudby, umění a zážitku. Taková je Noc kostelů, která se druhý červnový pátek uskuteční již podvanácté v celém Česku. Do akce se zapojí tisícovka církevních staveb od katedrál po kapličky.

Jen v Praze a Středočeském kraji otevřou brány téměř tři stovky kostelů. Nabízejí široký kulturně-duchovní program, který organizují tisíce dobrovolníků z jednotlivých farností. V hlavním městě se otevřou téměř všechny kostely a ve většině z nich bude připraven speciální program. Podrobný seznam najdete na webu Noci kostelů.

Doširoka otevřená Praha

Počátek Noci kostelů oznamuje vyzvánění zvonů. Pak následuje program, vždy zdarma a v ekumenickém duchu. Zahrnuje sestup do krypt a kaplí, výstup na věže ke zvonům, neobvyklé hudební aranžmá, výtvarné dílny, praktické ukázky liturgických oděvů či komentované prohlídky, ale také chvíle pro modlitbu a ztišení.

Pražská Katedrála svatého Víta nabídne varhanní koncert, možnost získání poutnického razítka a prohlídku zvonice a zvonů. Bazilika sv. Petra a Pavla na Vyšehradě představí pestrý program od prohlídek po varhanní koncert, dílničku pro děti, minikoncert harfy a flétny či seznámení s liturgickým prostorem a předměty.

K netradičním pražským programům patří arménská liturgická hudba v kostele sv. Ducha na Starém Městě, žehnání domácích mazlíčků v kostele sv. Anežky České či výjimečná prohlídka krypty v bazilice sv. Markéty na Břevnově. Tam se také bude konat program Varhaník se asi zbláznil! Aneb Varhany, jak jste je doposud neslyšeli.

Hanácká metropole v rozjímání

Olomoucké arcibiskupství ve své arcidiecézi otevře v pátek na 120 objektů včetně kaplí a modliteben. Také s ohledem na to, že letošní ročník poznamenají protivirová opatření, chce klást důraz na prostor k rozjímání a modlitbám, informoval mluvčí arcibiskupství Jiří Hračka.

Olomoucká katedrála sv. Václava nabídne panelovou výstavu k výročnímu roku sv. papeže Jana Pavla II. Otevřená bude kaple na hradě Bouzov. Návštěvníci si budou moci prohlédnout i vzácné raně gotické fresky v kostele v Mostkovicích nebo kostel Narození Panny Marie v Konici od věže po kryptu. Otevřen bude také poslední dřevěný kostel v oblasti Oderských vrchů Potštát-Lipná, a to kostel sv. Jana Křtitele.

Pod Brněnskou diecézi spadá dvacítka kostelů, kaplí a modliteben v regionu Kloboucka, která nabízí okruh s názvem Noc kostelů pro zvědavce. Podobné okruhy mezi kostely připravují také v Mikulově, Znojmě, Třebíči a Jihlavě. Nabídku doplňuje řada poprvé otevřených zámeckých kaplí – kaple v Rosicích, kaple sv. Kříže – hrobka rodu Dubských na lysickém hřbitově nebo nedávno zbudovaná kaple P. Marie v Hruškách.

Skromná svatá Barbora

V centru Kutné Hory bude tentokrát otevřený jen monumentální chrám svaté Barbory. Kvůli doznívající epidemii koronaviru nabídne jen prostý program s možností soukromé prohlídky či modlitby. Večerem bude návštěvníky provázet duchovní hudba tamních mladých umělců.

V Královéhradecké diecézi se do Noci kostelů přihlásilo přes 140 kostelů. Netradiční letošní nabídkou je živý přenos pro televizi Noe z kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Orlicí. V kostele sv. Bartoloměje v Heřmanově Městci, po ekumenickém zahájení, bude zase zpřístupněna vernisáž výstavy fotografií „Svět indických dětí“.

Zrození noci kostelů aneb Ať za tmy vstoupí kdokoliv

Tradice zvát do kostela v nezvyklou hodinu úplně každého vznikla v roce 2005 v Rakousku. Zrodila se náhodou o rok dříve, když kostelník jednoho z vídeňských chrámů nechal při úklidu otevřené dveře. Kolemjdoucí do kostela sami se zájmem vstupovali. Od té doby se tato idea nenásilně představit duchovní bohatství kostelů i těm, kdo do nich běžně nechodí, šíří po Evropě.

Akce se koná také na Slovensku, v Estonsku a v roce 2016 se k ní připojilo Švýcarsko.

V Česku se první Noc kostelů konala v roce 2009. V posledních letech při ní bývá zaznamenáno přes půl milionu návštěvnických vstupů. Letošní akce se původně měla konat 5. června, ale Česká biskupská konference ji v souvislosti s koronavirem o týden posunula.

Noc kostelů je mezi lidmi nejvíce reflektovanou církevní akcí, jak ukázal výzkum agentury IBRS, který si dala vypracovat Česká biskupská konference.

Podobnou akcí jako Noc kostelů je festival muzejních nocí, který pořadatelé z termínu 15. května až 13. června přesunuli na 10. října až 14. listopadu. Noc divadel se tradičně koná až v listopadu, letos organizátoři počítají s termínem 21. listopadu.

Obdobně smyslem letošní Noci hotelů 31. ledna bylo poděkovat místním lidem za vstřícnost k turistům, nabídnout nový zážitek v jejich městě i zdůraznit význam cestovního ruchu pro místní obyvatele.