Vědci jsou na stopě léku proti ebole

Virus eboly

Virus eboly Zdroj: Global panorama, Flickr, CC BY 2.0

Zdravotníci v prostředí eboly
Úřednik měří teplotu muži předtím, než ho vpustí do obchodního centra v liberijské metropoli Monrovii. Libérie je jednou ze zemí nejvíce zasažených virem ebola
Zdravotníci v prostředí eboly
4
Fotogalerie

Viry ebola či Marburg patří k těm s nejvyšší úmrtností na světě, dosahuje téměř 90 procent. Oficiálně na tyto nemoci neexistuje léčba, ale to by se však mohlo brzy změnit. Výzkumníci z chicagské University of Illinois identifikovali několik molekul, které se dokážou vázat na specifický protein těchto nitkových virů, a zamezit jim tak v napadání buněk organizmu. 

Vědci doposud věděli, že viry vyvolávající krvácivé horečky mají na povrchu glykoprotein, prostřednictvím kterého se váží na buňky a vnikají do nich. Nyní odhalili druhé místo na povrchu viru, kde takový protein je, a dokázali určit další látku, která se přímo na něj váže.

„Identifikace cílů na povrchu nitkových virů a pochopení toho, jak se váží na buňky a vnikají do nich, je postup vedoucí k vývoji nových léků,“ uvedl autor studie Lijun Rong. Zdůraznil přitom, že i když neprobíhá žádná masivní nákaza těmito viry, je důležité mít připraveny látky, které jejich šíření zamezují.

„Dobrou zprávou pro další výzkum je i fakt, že blokující molekuly, které jsme objevili, jsou už schválené americkým lékovým úřadem FDA,“ dodal Rong. Blokování obou míst na povrchu viru, kde se citlivý glykoprotein nachází, podle něho rovněž snižuje šanci na to, že virus zmutuje. O výzkumu, který by mohl potenciálně vést k první generaci léků, informoval časopis PLOS Pathogens.