Vědci přišli s novou technologií miniaturních antén, umožní revoluční zmenšení elektroniky

mobilní telefon

mobilní telefon Zdroj: Foto: ara

mobilní telefon
mobilní telefon
3
Fotogalerie

Vědci z bostonská univerzity Northeastern představili nové řešení technologie pro antény budoucnosti, které budou moci být tisíckrát menší, než ty současné. S tím souvisí i možnosti, které to přinese, protože o zmenšování antén se vědci pokouší už dlouho a je to velmi náročný úkol. 

Většina dnešní elektroniky je silně závislá na bezdrátovém přenosu dat – ať už se jedná o mobilní telefony, auta, televize, dálkové ovladače, chytré hodinky, zařízení pro internet věcí nebo třeba klasické rádio. Ve všech případech jde o elektromagnetické vlny, přes které se signál šíří. Problém je, že mají dlouhou vlnovou délku a antény tak musí být velikostně přizpůsobené pro efektivní přijímání a vysílání (typicky desetina vlnové délky).

Moderní elektronika jako mobilní telefony, chytré hodinky a IoT se neustále zmenšuje, což přináší problémy. V rámci ostatních součástek se kromě baterií miniaturizace stále daří – ať už jde o čipy, displeje nebo senzory všeho druhu. Jak to ale s novým objevem vypadá, konečně se podařilo vyřešit i anténu.

Pro vytvoření antén budoucnosti bylo nutné k problému přistoupit zcela jinak. A to přesně vědci udělali. Místo použití elektromagnetické vlnové rezonance, vytvořili technologii na bázi akustické vlnové rezonance.

Vzhledem k tomu, že akustické rezonanční vlny jsou 10 000x menší, než současné používané elektromagnetické vlny, umožňuje to stavbu řádově menší antény. Vědci dokonce už v této fázi vyrobili prototypy o dva řády menší, než jsou antény v současné nejmenší a nejmodernější elektronice.

ová technologie s využitím akustické rezonance je schopná pracovat ve stejných frekvencích, jako elektromagnetické vlny, stejně tak poskytuje přenos informace blížící se rychlosti světla. Vědci tvrdí, že antény bude možné vyrábět za pomoci stávajících výrobních technologií a i přes to, že prototypy vytvořili a testovali v rámci frekvencí VHF (60 MHz) a UHF (2,25 GHz), neměl by být problém ani s vyšší frekvencí v rámci desítek gigahertz.

Více čtěte na VTM.CZ >>>