Vědci umí zjistit, zda lidé doopravdy vnímají sdělovanou informaci

Speciální čepice umožňuje zviditelnit aktivity mozku při komunikaci s jiným člověkem.

Speciální čepice umožňuje zviditelnit aktivity mozku při komunikaci s jiným člověkem. Zdroj: wyss center

Lékaři našli důkaz, že když spolu lidé komunikují, aktivita jejich mozků se nápadně podobá.

Výzkumníkům ze švýcarského Wyssova centra a jejich kolegům z Drexelovy a Princetonské univerzity se podařilo potvrdit existenci jevu, který lidové rčení popisuje jako „být naladěn na stejnou vlnu“.

Díky speciální čepici poseté čidly odhalili tvorbu shodných vzorců a schémat v mozkové aktivitě dvou lidí, kteří si předávali informace. Podle lékařů je to první reálný důkaz toho, jak mozek předává, respektive přijímá, zpracovává a v případě potřeby vizualizuje získanou informaci.

Vědci věří, že se jim díky hlubšímu pochopení procesu zpracovávání a předávání informací podaří pochopit, jak vznikají rozdíly či chyby v předávání informací třeba mezi lidmi hovořícími jiným jazykem a proč se některé části informací doslova ztrácejí v překladu.

Vědci zpracovávají signály získané ve speciální čepici technologií fNIRS (funkční spektroskopie v blízkém infračerveném spektru). Využívá světlo k mapování mozkových aktivit pomocí sledování míry okysličení buněk. Pokusné osoby mohou proti sobě sedět a komunikovat, což by při standardním mapování aktivity mozku magnetickou rezonancí nebylo možné.

„Naše zařízení dokáže ukázat, zda dotyčný opravdu vnímá sdělovanou informaci, nebo je zcela mimo,“ uvedla jedna z autorek výzkumu Banu Onaralová. Vědci hodlají tato zjištění použít nejen ke zdokonalení způsobů komunikace, ale také při vývoji umělých neurálních sítí, které mohou být podle těchto principů naprogramovány pro lepší interakce s člověkem.