Vědci vytvořili extrémě nebezpečnou mutaci viru H1N1. Podrobnosti ale tají

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Holandští a američtí vědci vytvořili v laboratoři extrémě nebezpečnou mutaci viru ptačí chřipky. Ta se na rozdíl od viru H1N1, který zabíjel v roce 1997, přenáší vzduchem a co se týče úmrtnosti je to pořádný kalibr. Vědci ale patrně kvůli bezpečnosti nechtějí konkrétnější informace zveřejňovat. Zpráva se objevila na zpravodajském portále Sme.sk.

„Vzhledem k velkému významu objevu doporučujeme výsledky výzkumu zveřejnit. Ale rukopisy nesmějí obsahovat detaily a postupy, které by umožnily experiment zopakovat,“ tvrdí ve svém prohlášení Americký národní vědecký poradní orgán pro bezpečnost. Je tio poprvé, co úřad nedoporučil publikovat kompletní (již pro tisk připravené) vědecké studie.

Přední vědecké magazíny se rozhodly toto doporučení respektovat a o výzkumu informují pouze v mezích bezpečnosti. Vědci se totiž obávají, že studie by mohly inspirovat bioteroristy. Pokud by se virus rozšířil, vznikla by naprosto neřízená a extrémě smrtelná zbraň.

Cílem experimentu mělo být vyvrácení „lichých“ vědeckých teorií o H1N1

„Respektovaní virologové se ještě před pár lety domnívali, že H1N1 se mezi savci vzduchem šířit nemůže,“ řekl pro New York Times (NYT) Ron Fouchier z rotterdamského Erazimova zdravotnického střediska. Jeho tým právě na vytvoření superviru s Američany spolupracoval. „Nepřesvědčili mě. Abychom dokázali, že se mýlí, museli jsme takový virus vytvořit,“ dodává Fouchier.

Podle Sme.sk nejde však jen o vědecký spor. Cílem výzkumu bylo demonstrovat, jaké změny jsou potřebné, aby se ptačí chřipka změnila na efektivního zabijáka. Údajně jde o pět mutací na dvou genech. Každá z těchto mutací se již v přírodě objevila, nikdy ale naráz.

Ne všichni vědci jsou ale přsvědčeni, že byl experiment dobrým nápadem. „Tento výzkum se nikdy neměl dělat. I přes veškerou bezpečnost virus z laboratoře během deseti let unikne,“ řekl pro NYT expert na biozbraně Richard H. Ebright.

K výzkumu se vyjádřila i WHO

První informace o výzkumu se dostaly mimo laboratoř již v září a několik vědců mělo možnost se s jeho průběhem seznámit. „Je jasné, že výzkum, který přináší takovéto poznatky bude pokračovat. Stejně tak je ale jasné, že v průběhu dalších zkoušek mohou vědci vytvořit ještě nebezpečnější formy viru, což má samozřejmě svá velká rizika,“ cituje Sme.sk vyjádření WHO.

Oba vědecké týmy ale tvrdí, že experimenty probíhají v zabezpečených laboratořích. Problémem je, že ty nespadají pod nejvyšší stupeň zabezpečení. Odborníci apelují na to, aby, když bude výzkum pokračovat, byl prováděn právě v laboratořích s maximální možnou ochranou.