Vědci vyvinuli nový typ senzoru, který dokáže kdekoli na těle změřit hladinu kyslíku v krvi

Nový typ senzoru dokáže změřit hladinu kyslíku v krvi kdekoli na těle

Nový typ senzoru dokáže změřit hladinu kyslíku v krvi kdekoli na těle Zdroj: VTM.cz

Nový typ senzoru dokáže změřit hladinu kyslíku v krvi kdekoli na těle
Nový typ senzoru dokáže změřit hladinu kyslíku v krvi kdekoli na těle
Nový typ senzoru dokáže změřit hladinu kyslíku v krvi kdekoli na těle
Nový typ senzoru dokáže změřit hladinu kyslíku v krvi kdekoli na těle
Nový typ senzoru dokáže změřit hladinu kyslíku v krvi kdekoli na těle
7
Fotogalerie

Vědci vytvořili nový typ senzoru pro měření kyslíku v krvi. Senzor dokáže snímat velká místa na celém těle. Technologie si poradí i s místy, která nejsou „průhledná“ jako prst.

 

Vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley vyvinuli nový typ senzoru, který dokáže přesně snímat množství kyslíku v krvi člověka neinvazivní metodou. Takzvané pulsní oximetry už jsou sice na trhu dlouho, ale typicky se měří jen na prstu. Nový typ senzoru ale dokáže měřit saturaci kyslíku v krvi i na velké ploše a na místech, kde to dříve nebylo možné.

Okysličení krve je důležitou hodnotou nejen při léčeních, operacích a podobně, ale také třeba při sportu a dalších činnostech. Chytré hodinky dnes bez problémů dokáží přesně snímat tep, ale pokročilé senzory pro měření okysličení krve na zápěstí se stále nenachází na nejrozšířenějších hodinkách typu Apple Watch nebo modelů s Android Wear. To by se ale mohlo již brzy změnit.

Zapomeňte na prst

Nový typ senzoru je zcela odlišný od velkých krabiček, které se musí připevnit na prst člověka. Konstrukce je zcela odlišná - jedná se o ohebný a tenký senzor, který lze umístit na jakoukoli část těla.

Jedná se totiž o vytištěnou organickou elektroniku (OLED) na ohebném plastu, která se dokáže přizpůsobit tvaru těla, respektive dané části, ve které probíhá měření okysličení krve. Samotné měření probíhá v rámci mřížky devíti bodů, což umožňuje získat rozsáhlejší a přesnější data.

Technologie funguje ale zcela odlišně než u současných pulsních oximetrů. Ty používají LED pro vysílání infračerveného a červeného světla. Vzhledem k tomu, že více okysličená krev pohlcuje více infračerveného světla, zatímco málo okysličená krev absorbuje více červeného světla, lze porovnáním hodnot procházejícího světla a jeho poměru snadno zjistit, jak na tom kyslík v krvi je. Problém ale je, že tento způsob lze použít pouze tam, kde lze tělo prosvítit, typicky právě prst, případně ucho a další části.

Nová technologie ale místo průchodu světla používá systém odrazu světla, takže je možné ji použít všude na těle.

Dokáže měřit i orgány

Díky tomu, že senzor doslova vidí skrz kůži do větší hloubky, je schopen měřit okysličení krve i v jednotlivých orgánech. To je důležité například po operacích, po transplantacích a podobně, kdy je možné se zaměřit na konkrétní místo v těle a zda okysličování krve na daném místě probíhá standardně a nedochází k nějakým problémům.

Testy ukázaly, že senzor dokáže přesně měřit i v oblastech jako je čelo nebo předloktí a změřené hodnoty odpovídaly tomu, co naměřil i klasický pulsní oximetr na prst.

Důležitá je miniaturizace

Tento typ senzoru je ideální pro nasazení ve zdravotnictví, protože rozšiřuje možnosti toho, jak lze neinvazivně měřit okysličení krve. Zároveň to zlepšuje pohodlí pro uživatele, který už nemusí mít velkou tlustou krabičku na prstu, což je dost omezující. Místo toho může být senzor umístěn na předloktí a podobně.

Technologie je ale důležitá i pro použití v hodinkách, které se nosí právě na zápěstí, jež není „průhledné“ a nelze tak použít standardní systém měření jako mají běžné pulsní oximetry. Nejtěžší částí ale pochopitelně je, vše miniaturizovat do velikosti malých hodinek, přičemž měření musí být zároveň přesně a také úsporné na energii.

Na měření okysličení krve v hodinkách se čeká už dlouho, ale snad už bychom se mohli dočkat příští rok, protože patentů v této oblasti vzniká poměrně hodně.

Článek vyšel na serveru VTM >>>