Vědci zjistili, že i příroda má své influencery

Šimpanzi se rádi opičí

Šimpanzi se rádi opičí Zdroj: Zoo Plzeň

Julia má podle přátel i příbuzných styl. Tato osmnáctiletá šimpanzí samice si najednou začala do jednoho či obou uší zastrkávat dlouhá tvrdá stébla trávy a pak se s tímto novým doplňkem celý den promenádovat. Ostatní šimpanze z přírodní rezervace Chimfunshi Wildlife Orphanage v Zambii to vysloveně okouzlilo, napsal deník The New York Times.

Brzy začali Juliiny módní doplňky sami zkoušet – nejdříve její syn, pak dvě nejbližší kamarádky a poté i její přítel. Nakonec se osm šimpanzů z desetičlenné skupiny snažilo před zraky influencerky Julie – a také skrytých kamer – zastrčit si trávu do uší správným způsobem. „Bylo dost legrační to pozorovat,“ řekl Edwin van Leeuwen z Antverpské univerzity, který studuje zvířecí kulturu.

„Znovu a znovu se o to neúspěšně pokoušeli, třásli se přitom po celém těle,“ dodal. Doktor van Leeuwen to vyzkoušel sám na sobě a pochopil, proč se třesou. „Není příjemné strkat si kus trávy dost hluboko do ucha, aby tam držel,“ zjistil. Jakmile však šimpanzi zvládli správnou techniku, často naučený kousek opakovali. Zjevně hrdě a téměř rituálně si pohrávali se zastrčenými stébly trávy, aby se ujistili, že na ostatní udělali dostatečný dojem.

Samice Julia zemřela před více než dvěma lety, ale její spontánně zrozený zvyk strkat si trávu do uší žije dál mezi ostatními šimpanzi. Rozšířil se prostřednictvím Juliiny „sociální sítě“, což se až znepokojivě podobá šíření módních výstřelků v lidském světě. „Pokud kulturu definujeme jako souhrn chování, který sdílí nějaká skupina a předává si jej mezi sebou prostřednictvím společenského učení, zjistíme, že je ve zvířecí říši široce rozšířená,“ prohlásil Andrew Whiten, psycholog a neurolog skotské Univerzity v St. Andrews. „Vidíme ji od primátů po kytovce, od ptáků po ryby a nyní ji nacházíme dokonce u hmyzu,“ dodal.